ABD Dışişleri’nden Erişim Engeli Tepkisi

ABD Dışişleri’nden Erişim Engeli Tepkisi

ABONE OL
09:40 - 03/07/2022 09:40
ABD Dışişleri’nden Erişim Engeli Tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü VOA Türkçe ve DW’nin internet sitelerine lisans başvurusunda bulunmadıkları gerekçesiyle erişim engeli getirilmesini üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Sözcü, erişim engelinin Türkiye’de hükümetin ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü üzerindeki kontrolunu genişlettiğini belirtti.

Dışişleri sözcüsü, lisansa başvurmadıkları gerekçesiyle getirilen erişim engelinin, bu kuruluşların internet sitelerini sansürlenmeye veya yasaklanmaya açık hale getirdiğini ve bu nedenle lisans koşulunu basit teknik bir koşul olarak görmediklerini kaydetti.

Sözcü, bakanlığın İnsan Hakları Raporlarında lisans koşulunun Türk yetkililer tarafından nasıl uygulandığı konusunda endişelerini ifade ettiğini hatırlattı.

Sözcü, uygulamanın uluslararası online haber kuruluşlarını kapsayacak şekilde genişletilmesinin Türkiye’de ve dünyada ifade özgürlüğünü olumsuz şekilde etkileyecek kötü bir emsal oluşturduğunu belirtti.

VOA Türkçe’nin bağlı olduğu federal basın kuruluşu ABD Küresel Medya Dairesi de (USAGM), RTÜK’ün getirdiği erişim engeline karşı yaptığı açıklamada RTÜK’ün hamlesi için ‘’internet sansürünün önünü açmak için endişe verici bir seçim’’ ifadesini kullandı.

1953’ten faaliyette olan ve 30 farklı dilde radyo, televizyon ve internet yayıncılığı yapan Deutsche Welle de erişim engelleme kararına karşı yasal yollara başvuracağını duyurdu.

RTÜK’ten yapılan açıklamadaysa internet üzerinden ‘‘isteğe bağlı yayıncılık’’ mecralarının düzenleme ve denetleme yetkisinin RTÜK’e yasayla verilmesinden sonra, lisansa tabi olup olmadıklarının tespiti amacıyla geniş kapsamlı taramalara başlandığı ve erişim engellemesi kararı aldırılan VOA Türkçe ve DW Türkçe sitelerinin bu kapsamda olması sebebiyle lisans alması gerektiği savunuldu.

VOA tarafından geçilen ABD Dışişleri’nden Erişim Engeli Tepkisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Dışişleri’nden Erişim Engeli Tepkisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Dışişleri’nden Erişim Engeli Tepkisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.