***  ABD Başkonsolosluğu’na saldırı…

*** ABD Başkonsolosluğu’na saldırı…

ABONE OL
09:19 - 10/07/2008 09:19
***  ABD Başkonsolosluğu’na saldırı…
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

SARIYER’DE POLİSE SALDIRI: 3 ŞEHİT

İSTANBUL – İstinye’deki ABD İstanbul Başkonsolosluğu vize giriş kapısındaki polis noktasına silahlı saldırı düzenlendi.
İstanbul Valisi Muammer Güler, saldırıda, biri koruma görevlisi, 2’si trafik polisi 3 emniyet mensubunun şehit olduğunu, 3 saldırganın da ölü ele geçirildiğini bildirdi.

Güler, olay yerinde tabancalar, pompalı tüfekler bulunduğunu bildirdi.
Saldırıda şehit olan 3 polisin adının Erdal Öztaş, Mehmet Önder Saçaklıoğlu ve Nedim Çalık olduğu kaydedildi.

"SALDIRGANLARIN 3’Ü TÜRK UYRUKLU"

Vali Güler, saldırganların kimliklerinin ellerinde bulunduğunu belirterek, "Şu andaki bilgiler 3’ünün de Türk uyruklu olduğu yönünde" dedi.
İstinye Devlet Hastanesi’ndeki ziyaretinin ardından açıklama yapan Güler, yaralı polis Osman Dağlı ile İstanbul Trafik Vakfının çekicisinde çalışan sivil görevli Ferit Özcan’ın ameliyattan çıktıklarını ve hayati tehlikelerinin bulunmadığını söyledi.
Güler, bütün ekiplerin bu olayla ilgili bulguları ve MOBESE kameralarını taradıklarını söyleyerek, "Bütün görüntüler kameralarda var. 1 kişinin kaçtığı ifade ediliyordu. Onun takibi devam ediyor. En kısa sürede bu olayı bütün boyutlarıyla açığa çıkaracağımıza inanıyorum" diye konuştu.
Saldırganların sayısına ilişkin Güler, görgü tanıklarının ifadelerine göre 4 kişi olduklarını belirtti.

ŞEHİT POLİSLER İÇİN TÖREN

Şehit düşen 3 polis memuru için bugün saat 11.30’da İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi’ndeki hizmet binasında tören yapılacak.

"OLAYI ÜSTLENEN YOK"

Olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yaptığı açıklamada, olayın bütün boyutlarıyla araştırıldığını belirterek, "Sanıyorum çok gecikmeden de sizlere ve kamuoyuna olayın bütün boyutlarıyla ilgili daha geniş bir açıklama yapılır. Şu anda bunun ötesinde söyleyeceğim pek fazla bir şey yok" dedi.
Atalay, bir soru üzerine, saldırıda tek bir aracın söz konusu olduğunu ve onunla ilgili tespitlerin yapıldığını belirterek, ”Plakası biliniyor” dedi.
Olayı üstlenen bir örgüt olup olmadığına yönelik bir soruyu da Atalay, ”Üstlenen yok şu anda. Ama detayıyla bütün ihtimaller göz önünde alınarak değerlendiriliyor” yanıtını verdi.
Öldürülen 3 teröristin kimliğinin tespit ve teyit edildiğini dile getiren Atalay, bunlardan 2’sinin zaten adi suçtan dolayı daha önceden sabıka kayıtları olduğunu ve parmak izlerinden kimlik teyitlerinin alındığını söyledi.
İçişleri Bakanı Atalay, bu 3 kişiden bir tanesinin geçmiş yıllarda bir kez yurt dışı çıkışı olduğunu vurgulayarak, diğerlerinin yurt dışı çıkışlarının söz konusu olmadığını kaydetti.
Atalay, ABD Başkonsolosluğu önündeki silahlı saldırıda teröristlerin 4 kişi olduklarının tahmin edildiğini belirterek, ”Çok uzun sürmeyeceğini zannediyorum yakalanmasının” dedi.
Bakan Atalay, Irak’ın Başkenti Bağdat’a bugün yapacağı ziyareti iptal ettiğini açıkladı.

SALDIRI ŞİDDETLE KINANDI

Cumhurbaşkanı Gül: "Bu tür terör faaliyetlerini şiddetle telin ediyorum. Maalesef 3 polisimiz şehit olmuştur. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Başta aileleri olmak üzere tüm polis camiasına ve milletimize sabır diliyorum. Bunları organize eden, arkasında olan zihniyetlerle Türkiye sonuna kadar mücadele edecektir"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt: "Polisimize yapılan bu hain saldırıyı Türk Silahlı Kuvvetleri olarak nefret ve şiddetle kınıyoruz."

TBMM Başkanı Toptan: "Nefretle kınadığım bu saldırı, kimler tarafından, hangi amaçla yapılırsa yapılsın Türkiye’nin huzurunu, toplumsal barışını ve birliğini hedef almaktadır. Emniyet güçleri ve devletimizin tüm kurumları, bu tür menfur olaylara karşı en etkili şekilde mücadele verecek azim ve kararlılıktadır. Türkiye böylesine hain terör eylemlerinden etkilenmeyecek güçtedir."

Başbakan Erdoğan: "Türkiye’nin huzur ve istikrarına kast eden bu hain saldırılar, kahraman emniyet kuvvetlerimizin azim ve kararlılığı karşısında hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır."

CHP Genel Başkanı Baykal: "Bu saldırıyı şiddet ve nefretle kınıyorum. Öte yandan, saldırganlardan 3’ünün etkisiz hale getirilmiş olması, güvenlik güçlerinin terörle mücadele konusundaki kararlılığını göstermektedir"

BEYAZ SARAY SALDIRIYI KINADI

ABD Başkanı George Bush yönetimi, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu önündeki silahlı saldırıyı "güçlü biçimde" kınadı.

RICE’TAN TÜRK HÜKÜMETİNE TEŞEKKÜR

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ülkesinin İstanbul’daki başkonsolosluğunun önünde meydana gelen silahlı saldırıya ilişkin gösterilen süratli müdahaleden dolayı Türk hükümetine teşekkür etti.
Rice, saldırıdan kimin sorumlu olduğunu bilmediğini ve kısa süre içinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşeceğini de söyledi.


WILSON: BU ELBETTE BİR TERÖR EYLEMİ

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, saldırının "bir terör eylemi" olduğunu, Türk ve Amerikalı güvenlik yetkililerinin saldırıyla ilgili ayrıntıları ortaya çıkarmak için birlikte çalıştıklarını söyledi.
Wilson, "Polis hızla ve etkin şekilde müdahale etti. Polisin ABD resmi binalarını korumak için yaptığı tüm çalışmaları için gönülden minnettarız" dedi.
Şu an için saldırıyı kimin, hangi amaçla yaptığına dair spekülasyonda bulunmanın uygun düşmeyeceğini belirten Wilson, "Bu elbette bir terör eylemidir. Ülkelerimiz geçmişte olduğu gibi bu olay karşısında da birlikte hareket edeceklerdir ve bununla birlikte yüzleşeceklerdir" diye konuştu.

AP SİLAHLI SALDIRIYI KINADI

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde düzenlenen silahlı saldırıyı şiddetle kınadı.
Oomen-Ruijten, yaptığı yazılı açıklamada, ”Bu saldırı bize ihtiyatlı olmamız ve uluslararası terörizmle savaşında Türkiye’nin yanında durmamız gerektiğini hatırlatıyor” dedi.


KONGRE ÜYELERİNDEN KINAMA

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı senatör Joe Biden ve Temsilciler Meclisinin üç üyesi, ABD’nin İstanbul’daki başkonsolosluğu önünde düzenlenen silahlı saldırıda üç polis memurunun şehit edilmesini kınayarak, polis memurlarının gösterdiği cesareti övdü.
Anadolu Ajansı

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.