ABD Başkanlarının Yemin Törenlerinden İlginç Ayrıntılar

ABD Başkanlarının Yemin Törenlerinden İlginç Ayrıntılar

ABONE OL
09:23 - 20/01/2021 09:23
ABD Başkanlarının Yemin Törenlerinden İlginç Ayrıntılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Joe Biden Kongre binasındaki törenle ABD’nin 46’ıncı başkanı olacak. İlk başkan George Washington’dan bu yana, tüm ABD başkanları görevlerine yemin ederek başlıyor. İşte 1789’dan bu güne yemin törenlerine ait ilginç ayrıntılar:

En kısa konuşma George Washington’a ait ​

1789- ABD’nin ilk başkanı George Washington’ın yemin törenine sadece Kongre üyeleri katılmıştı.

1789- İlk başkanlık yemin töreni Washington’da değil, New York’ta yapıldı. George Washington başkanlık yeminini, Wall Street üzerindeki Federal Hall binasının balkonunda, göreve başladıktan iki ay sonra etti.

1793- ABD’nin ilk başkanı George Washington, yemin törenlerinin en kısa konuşmasını, Philadelphia’da, ikinci yemin töreninde sadece 135 kelimelik bir konuşmayla yaptı.

George Washington’ın ilk yemin töreni öncesi New York’a gelişi resmedilmiş

Jefferson törene evinden yürüyerek gitti

1801- Thomas Jefferson başkanlık yeminini Washington’da eden ilk başkan. Jefferson törene, Washington’daki evinden yürüyerek gitti ve yine yürüyerek evine döndü.

1801-Thomas Jefferson’ın başkanlık yemini konuşması gazetede yayınlanmıştı.

İlk Başkanlık Balosu’na James Madison ev sahipliği yaptı

1809- ABD’nin dördüncü başkanı James Madison, ilk Başkanlık Balosu’na eşi Dolley ile birlikte Washington’daki Long’s Otel’de ev sahipliği yaptı. Balonun biletleri 4 dolara satıldı.

1817- James Monroe, halka hitaben yemin töreni konuşması yapan ilk başkandı. ​

En uzun konuşan ama en kısa süre başkanlık yapan William Henry Harrison

1841- ABD’nin dokuzuncu başkanı William Henry Harrison, en uzun yemin töreni konuşması rekorunun sahibi. Harrison yaklaşık iki saat süren, 8.445 kelimelik bir konuşma yaptı. Ancak konuşma sırasında ceket ve şapka giymeyi reddetmişti. Yağmur altın yaptığı konuşma sonrası hasta düştü ve başkanlık görevine başladıktan 32 gün sonra hayatını kaybetti.

William Henry Harrison’ın yemin töreninin tasvir edilmiş tablosu

1845- Mors Alfabesi’nin mucidi Samuel Morse, James Polk’un yemin töreniyle ilgili haberi elektrikli telgraf üzerinden vermişti. ​

1897- William McKinley, yemin töreni film kamerasıyla görüntülenen ilk başkandı.

En genç başkan Theodore Roosevelt

1901- Theodore Roosevelt, 26’ıncı başkan William McKinley’nin suikast sonucu öldürülmesi sonrasında, yemin ederek 42 yaşında ABD’nin en genç başkanı oldu.

John F. Kennedy ise, 43 yaşında ABD’nin seçilmiş en genç başkanı.

Theodore Roosevelt

1925- Calvin Coolidge, yemin töreni radyodan ulusal çapta canlı yayınlanan ilk başkandı.

1929- Herbert Hoover, yemin töreni sesli haber olarak kaydedilen ilk başkandı.

1937- Başkan Franklin D. Roosevelt’in Başkan Yardımcısı John Nance Garner, bir başkanla aynı platformda yemin ederek görevine başlayan ilk başkan yardımcısı.

Franklin D. Roosevelt en uzun süre başkanlık yapan kişi

1945- Franklin D. Roosevelt yemin ederek dört kez başkanlık yapan tek kişi. Roosevelt’in son yemin töreni, İkinci Dünya Savaşı yürürlükte olan tasarruf önlemleri nedeniyle Beyaz Saray’ın güney cephesindeki sütunlu balkonunda yapıldı. Roosevelt, törenden 82 gün sonra yaşamını yitirdi. Roosevelt 1933-1945 yılları arasında ABD başkanlığı yaptı.

Franklin Roosevelt’in dördüncü yemin töreninden bir kare

1949- Harry S. Truman, yemin töreni televizyonda yayınlanan ilk başkandı.

1961- John F. Kennedy, yemin töreni televizyonda ilk kez renkli olarak yayınlanan ilk başkandı.

John F. Kennedy

1965– Lyndon B. Johnson’ın yemin töreni için ilk kez Kongre’de basın locası kurulmuştu.

1981- Ronald Reagan’ın ilk yemin töreni, işitme engelliler için ilk kez altyazı ile yayınlanmıştı.

1985- Ronald Reagan’ın ikinci kez başkanlık yemini edeceği gün hava sıcaklığının sadece eksi 14 derece olması nedeniyle tören iç mekana taşınmış ve Kongre binasının kubbesinin altında düzenlenmişti.

1997- Bill Clinton’ın ikinci yemin töreni, internette canlı yayınlanan ilk yemin töreniydi.

2001- Başkan George H.W. Bush, oğlu George W. Bush’un başkanlık yemin töreninde yer aldı ve böylece oğlunun yemin töreninde bulunan ilk başkan oldu.

En kalabalık yemin töreni

2009- Barack Obama’nın yemin töreni, töreni izlemek için Washington’a gelen yaklaşık 1,8 milyon katılımcıyla, en fazla kişinin izlediği yemin töreni.

2021- Donald Trump, 150 yıldan uzun bir süre sonra, görevi devralacak seçilmiş başkanın yemin törenine katılmayan ilk başkan olacak.

İlk kadın başkan yardımcısı

2021- Kamala Harris, ABD’nin ilk kadın başkan yardımcısı olacak.

2021- Joe Biden’la beraber, 46 başkan toplam 73 kere başkanlık görevi için yemin etmiş olacak.

2021 – 78 yaşındaki Joe Biden yemin töreni sonrası ABD’nin göreve başlayan en yaşlı başkanı olacak. Bu ünvan en son 70 yaşında göreve başlayan Donald Trump’a ait.

VOA tarafından geçilen ABD Başkanlarının Yemin Törenlerinden İlginç Ayrıntılar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Başkanlarının Yemin Törenlerinden İlginç Ayrıntılar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Başkanlarının Yemin Törenlerinden İlginç Ayrıntılar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.