ABD Başkanlarının Pennsylvania Mücadelesi Bugün

ABD Başkanlarının Pennsylvania Mücadelesi Bugün

ABONE OL
20:11 - 05/11/2022 20:11
ABD Başkanlarının Pennsylvania Mücadelesi Bugün
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Demokrat ve Cumhuriyetçi siyasetin en büyük isimleri Başkan Joe Biden ve eski başkanlar Barack Obama ile Donald Trump, ABD Senatosu’nun kontrolunu belirleyebilecek başa baş ara seçim yarışında dengeyi değiştirmek umuduyla bugün Pennsylvania’da kampanya yapacak

Eski Başkan Obama, 8 Kasım’daki Kongre ara seçimlerinde Demokrat Parti’nin kayıplarını durdurmayı amaçlayan beş eyaletlik turunu tamamlayacak.

Obama, Başkan Biden ile birlikte Temple Üniversitesi’nde sahne alacağı Philadelphia’ya gitmeden önce Demokrat Senato adayı John Fetterman ile birlikte Pittsburgh’da konuşma yapacak.

Eski Başkan Trump da Cumhuriyetçi Senato adayı ünlü doktor Mehmet Öz ve Cumhuriyetçi vali adayı Doug Mastriano için Pittsburgh’un güneydoğusundaki Latrobe’da bir mitingde destek toplamaya çalışacak.

Danışmanlarına göre, görevden ayrıldığından bu yana sürekli mitingler düzenleyen Trump, ara seçimlerden sonra başkanlığa üçüncü kez aday olmayı düşündüğü için kendi profilini de korumaya çalışıyor. Bu durum bir Biden-Trump rövanşına zemin hazırlayabilir.

Ancak bazı Demokratlar gelecek Salı günü Biden’ın partisinin ağır kayıplar yaşamasının, Başkan’ın kenara çekilmesi ve 2024 başkanlık seçimi için partinin bayrağını başka birinin taşımasına izin vermesi baskısını arttırabileceğini söylüyor.

Fetterman-Öz Senato yarışı, Georgia ve Nevada ile birlikte, Demokratlar’ın Senato’daki çok az olan çoğunluklarını ve bu sayede Biden’ın kabinesinden Anayasa Mahkemesi’ne kadar çeşitli görevlere adaylarını onaylama yetkisini elinde tutup tutmayacağını belirleyecek üç kritik yarıştan biri.

Bağımsız seçim analistleri ve anketler Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nin kontrolunu kazanacaklarını, Senato’nun ise başa baş olduğunu gösteriyor.

Kongre’nin iki kanadından birinin bile kontrolu Cumhuriyetçiler’e, Biden’ın yasama gündemini engelleme ve yönetimi hedef alacak soruşturmalar başlatma gücü verecek.

Her iki parti de hem yarışın stratejik önemi hem de seçmenlerin son dört başkanlık seçiminde bir partiden diğerine kayma geçmişi nedeniyle Pennsylvania’ya büyük ilgi gösteriyor.

Gönüllüler de eyaletin dört bir yanına dağılmış durumda. Lancaster’da yaşayan 62 yaşındaki öğretmen Susan Mast, son dört haftadır her gün birkaç saatini Fetterman ve diğer Demokrat adaylar için seçmen toplamak üzere kapı kapı dolaşarak geçiriyor. Mast, “Demokrasi tehlikede. Kadın hakları tehlikede” diyor.

Eyaletin vali yardımcısı olan Fetterman yaz boyunca yarışı önde götürürken, Oz son iki ayda bu farkı kapattı.

Geçen Mayıs ayında geçirdiği felç Fetterman’ı kampanya programını azaltmaya zorladı ve konuşmasını etkiledi. Mehmet Öz’le geçen ay karşı karşıya geldiği tartışma programındaki performansı da bu nedenle zayıf bulundu.

Ancak Doktor Öz’ün kazanımları da ülke çapında Cumhuriyetçiler lehine bir ivme değişimini de yansıtıyor. Zira seçmenlerin enflasyon ve suça odaklanması, kürtaj hakkıyla ilgili endişelerden daha kalıcı.

Demokratların Georgia ve Nevada’daki çekişmeler dahil diğer bazı Senato yarışlarındaki erken liderliği de son haftalarda geriledi ya da tamamen ortadan kalktı.

Biden’ın popüler olmaması da Demokratlar’ın aleyhine işliyor. Salı günü tamamlanan bir Reuters/Ipsos kamuoyu yoklamasına göre Amerikalılar’ın sadece yüzde 40’ı Başkan’ın performansını onaylıyor. Bu durum, Biden’ın bazı kilit eyaletlerde kampanya yapmaktan geri durmasına neden oldu.

Buna karşın Obama geçen hafta boyunca Georgia, Michigan, Wisconsin ve Nevada gibi ülkenin en çetin çekişme bölgelerinde seçim kampanyası yürüttü.

Demokratlar için umut veren bir yarışsa, Demokrat Başsavcı Josh Shapiro’nun, aşırı sağcı duruşuyla seçmenlerle bağ kuramayan Cumhuriyetçi eyalet senatörü Mastriano’ya karşı üstünlük sağladığı Pennsylvania’daki valilik seçimi.

Kazanması halinde Pennsylvania’nın eyalet sekreterini atayacak ve seçimlerin yürütülmesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olacak olan Mastriano, Trump’ın 2020’de Pennsylvania’yı kaybetmesinin ardından başarısız olan bir karar tasarısı sunmuştu.

Mastriano, tasarıda hatalı bir şekilde eyaletin başkanlık seçmenlerinin oylarını hangi adayın alacağını belirleme yetkisinin, Cumhuriyetçiler’in kontrolundaki yasama meclisinde olduğunu iddia etmişti.

VOA tarafından geçilen ABD Başkanlarının Pennsylvania Mücadelesi Bugün haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Başkanlarının Pennsylvania Mücadelesi Bugün haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Başkanlarının Pennsylvania Mücadelesi Bugün haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.