ABD Bağımsızlık Günü’nü Kutluyor

ABD Bağımsızlık Günü’nü Kutluyor

ABONE OL
15:41 - 04/07/2022 15:41
ABD Bağımsızlık Günü’nü Kutluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD bugün havai fişekler, geçit törenleri ve pikniklerle 4 Temmuz Bağımsızlık Günü’nü kutluyor. ABD Başkanı Joe Biden ve First Lady Jill Biden, akşamüstü saatlerinde Beyaz Saray’ın bahçesinde ordu mensupları ve aileleri için düzenlenen barbeküye katılacak. Başkan ve eşi günün ilerleyen saatlerinde Ulusal Park alanından atılacak havai fişekleri izleyecek.

4 Temmuz günü 13 koloninin İngiliz yönetiminden çıkarak Amerika Birleşik Devletleri’ni oluşturması kutlanıyor. Bu tarih ABD takvimlerinin en önemli günü olsa da aslında kolonilerin İngiliz yönetiminden ayrılması tam olarak 4 Temmuz tarihine denk gelmiyor.

Kolonilerin temsilcileri 2 Temmuz 1776’da bağımsızlık için oy kullandı. İki gün sonra oylamayı açıklayan Bağımsızlık Bildirisi’ni onayladılar. Ülkede birçokları Bağımsızlık Günü’nün oylamanın yıldönümü olan 2 Temmuz’da kutlanması gerektiği görüşünde. Ancak bildirinin kopyaları 4 Temmuz’da yayıldığı için bugün kayıtlara Bağımsızlık Günü olarak geçti.

Günümüzde 4 Temmuz kutlamalarında geçit törenleri ve piknikler düzenleniyor, siyasi konuşmalar yapılıyor ve havai fişekler atılıyor.

Ancak ülkenin kurucuları İngiltere’den bağımsızlıklarını kazanmaya çalışırken, siyahların köleleştirilmesi kolonilerde yaygın olarak uygulanıyordu.

Ancak koloniciler, bildiride şu pasajın yer almasına rağmen kendileri için istediklerine kölelerinin de hakkı olduğuna inanmadılar: “Bütün insanların eşit yaratıldıklarına; yaratıcıları tarafından onlara hayat, özgürlük ve mutluluğu arama hakkı gibi geri alınamaz bazı haklar verildiğine inanıyoruz. ”

Siyasi kutuplaşma ortamında kutlamalar

Amerika o tarihten bu yana bu tutarsızlıkla mücadele ediyor. Ülke bu yıl 4 Temmuz’a siyasi kutuplaşmanın yoğun olduğu bir atmosferde giriyor.

Muhafazakarlar Anayasa Mahkemesi’nde, kürtaj hakkının kısıtlanması, silah sahibi olma haklarının genişletilmesi, hükümetin nükleer santral emisyonlarını düzenlemesi üzerinde hükümetin yetkisinin azaltılması gibi bir dizi alanda zafer elde ediyor.

Aynı zamanda Temsilciler Meclisi komisyonu oturumlarında eski Başkan Donald Trump’ın ve destekçilerinden oluşan bir çetenin 6 Ocak 2021’de Kongre binasını basarak, Demokrat Joe Biden’ı başkanlık zaferini geri çevirmeye ne kadar yakın oldukları soruşturuluyor.

Ancak bazı muhafazakarlar, liberallerin demokrasinin tehdit altında olduğuna dair eleştirilerini ”abartı” olarak değerlendiriyor ve Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğun Demokratlar’da olduğunu hatırlatıyor.

Ancak Demokratlar arasında Anayasa Mahkemesi’yle ilgili kaygılar o kadar arttı ki Başkan Biden, mahkemeyi inceleyecek bir çalışma komisyonu oluşturdu. Komisyon üyeleri arasında Anayasa Mahkemesi’ndeki muhafazakarların sayıca üstünlüğüyle mücadele için mahkemenin üye sayısının arttırılmasını savunan Harvard Üniversitesi hukuk profesörü Laurence Tribe da yer alıyor.

Putin’den tebrik yok

4 Temmuz’da geleneksel olarak dünya liderleri de Bağımsızlık Günü’nü kutlamak için Amerikan Başkanı’yla görüşüyor.

Ancak Kremlin, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Washington’un Moskova’ya yönelik “dostça olmayan” eylemleri nedeniyle bu Bağımsızlık Günü’nde Joe Biden’ı tebrik etmeyeceğini söyledi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna işgalinin ardından ABD başta olmak üzere birçok ülke Rusya’ya sert ekonomik yaptırımlar uyguluyor.

VOA tarafından geçilen ABD Bağımsızlık Günü’nü Kutluyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Bağımsızlık Günü’nü Kutluyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Bağımsızlık Günü’nü Kutluyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.