ABD Ara Seçimlerinde Dört Senaryo

ABD Ara Seçimlerinde Dört Senaryo

ABONE OL
12:46 - 09/11/2022 12:46
ABD Ara Seçimlerinde Dört Senaryo
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Kongresi’nde siyasi parti dengesinin belirleneceği ara seçimlerde anketler Cumhuriyetçiler’in dört yıl aradan sonra ekonomi endişeleri sebebiyle Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmesi olasılığının yüksek olduğuna işaret ediyor.

Senato’daki tabloysa yarışın çekişmeli olduğu eyaletler sebebiyle biraz daha belirsiz. Cumhuriyetçiler demokrasi, özgürlük ve hakları öne çıkaran Demokratlar karşısında Kongre’de birkaç sandalye de kazanabilir ya da “kırmızı dalga” olarak tanımlanan güçlü bir dalgayla da çoğunluğu ele geçirebilir.

İşte ABD ara seçimlerinde dört muhtemel senaryo ve bu senaryoların olası sonuçları.

Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde az farkla ya da rahat bir çoğunluk elde edebilir

ABD’de ara seçimlerde genellikle görevdeki başkanın partisi Kongre’de sandalye kaybediyor. Cumhuriyetçiler’in ara seçimde 5-13 arasında bir sayıda sandalye kazanması, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde 218-224 arasında bir sandalye sayısıyla çoğunluğu elde etmesi anlamına geliyor. Cumhuriyetçi Parti stratejistleri bu ara seçimlerde en az 225 sandalye kazanmayı bekliyor.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etmesi halinde Cumhuriyetçiler, yeni bir Temsilciler Meclisi başkanı seçecek ve 3 Ocak’ta yeni meclis göreve başlayacak. Her komisyonu Cumhuriyetçiler yönetecek ve hangi yasa tasarılarının Genel Kurul’a geleceğine onlar karar verecek.

Demokratlar Senato’da çoğunluğu koruyabilir

Demokratlar Temsilciler Meclisi’nde birkaç sandalye ile çoğunluğu Cumhuriyetçiler kaptırabilir; ancak Senato’da sahip olduğu çoğunluğu muhafaza edebilir.

Demokratlar’ın Senato’da çoğunluğu koruması için Pennsylvania, Georgia, Arizona ve Nevada gibi dört kritik eyaletin üçünü kazanması gerekiyor.

Demokrat Parti’nin Temsilciler Meclisi’ndeki kayıplarını sınırlı tutması ve Senato’daki çoğunluğu koruması, anketlerin güçlü bir Cumhuriyetçi dalgaya işaret ettiği bir dönemde parti açısından yarı-zafer olarak değerlendiriliyor.

“Kırmızı dalga” olasılığı

Demokrat Başkan Joe Biden’ın onay oranı yüzde 40’lara düşmüş durumda. Bu oran eski başkanlar Donald Trump, Bill Clinton ve Barack Obama’nın onay oranlarından daha düşük.

ABD’de önceki ara seçimlerde iktidarda olmayan parti Temsilciler Meclisi’nde en az 40 sandalye kazandı. Cumhuriyetçiler’in 25 ya da daha fazla sayıda sandalye kazanması halinde sonuçlar, çoğu bağımsız analistin beklentilerinin üzerinde çıkmış olacak.

Böyle bir çoğunluk Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’ndeki lideri Kevin McCarthy’ye yasama önceliklerini Kongre’nin alt kanadından geçirme imkanı verebilir. Ancak tasarıların yasa haline gelmesinde imza yetkisi hala Demokrat Başkan Joe Biden’da olacağı için bu durum Cumhuriyetçiler’in siyasi gündemini hayata geçirmesini zorlaştırabilir.

Demokratlar açısından sürpriz sonuç olasılığı

Demokratlar’ın hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da çoğunluğu koruması parti açısından sürpriz bir sonuç olarak değerlendiriliyor. Bu olasılık düşük olsa da senaryolar arasında.

Böyle bir durum, ABD’de siyasi gelenekleri de alt üst eden bir gelişme olur. Şimdiye kadar onay oranı yüzde 50’nin altında olan bir başkanın mensup olduğu siyasi parti, ara seçimde Temsilciler Meclisi’nde kazanım elde etmedi.

Ancak Amerika siyaseti de olağandışı bir dönemden geçiyor. Kutuplaşmanın zirvede olduğu ülkede çok sayıda Demokrat Partili seçmen, demokrasinin tehdit altında olduğu kanısında.

Anayasa Mahkemesi’nin tartışmalı bir kararla anayasal bir hak olmaktan çıkardığı kürtaj hakkı, kadın seçmen açısından önem taşıyor. O nedenle sonucu büyük ölçüde ara seçime katılım oranının belirleyeceği yorumları yapılıyor.

VOA tarafından geçilen ABD Ara Seçimlerinde Dört Senaryo haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Ara Seçimlerinde Dört Senaryo haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Ara Seçimlerinde Dört Senaryo haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.