AB Ülkeleri Göçe Karşı Yeni Adıma Hazırlanıyor

AB Ülkeleri Göçe Karşı Yeni Adıma Hazırlanıyor

ABONE OL
15:43 - 26/01/2023 15:43
AB Ülkeleri Göçe Karşı Yeni Adıma Hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin göç konusunda görevli bakanları, vize kısıtlamaları ve iltica hakkı olmayan kişilerin, aralarında Irak’ın da olduğu ülkelerine geri gönderilmesiyle ilgili daha iyi koordine olma konusunu görüşmek üzere biraraya geldi.

Bundan 3 yıl önce AB üyesi 27 ülke yasadışı göçmenleri kendi ülkelerinin geri alması aksi takdirde bu ülkelere çeşitli yaptırımlar uygulanması konusunda anlaşmaya varmıştı. Ancak bugüne kadar resmi olarak bu konuda ceza uygulamasına maruz kalan tek ülke Gambiya oldu.

AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Irak, Senegal ve Bangladeş’e yönelik olarak da benzer yaptırım adımları önerdi ancak komisyonun iki üyesi Bangladeş’in bu süreçte işbirliği konusunda adımlar attığını hatırlattı.

Üç yıllık süre içerisinde yasadışı göçmenlerin ülkelerin geri gönderilmesi oranının 2021 yılı verilerine göre sadece yüzde 21’de kaldığı bunun da son derece düşük bir oran olarak değerlendirildiği ifade ediliyor.

Yasadışı göçmenler konusu Avrupa Birliği içerisinde siyasi açıdan da en hassas konulardan biri olarak görülüyor. İlk etapta ülkeler yasadışı göçmenlerin gelişini azaltmayı ve geri dönüşleri hızlandırmayı arzu ediyorlar. Ülkeler bu başlıkların ardından iltica hakkı verme konusunu masaya getirmek niyetindeler.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, sadece 2022 yılında Akdeniz üzerinden 160 binden fazla düzensiz göçmen Ortadoğu, Afrika ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yoksulluk ve çatışmalardan kaçarak Avrupa’ya geldi. Bunların dışında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla birlikte 8 milyon civarında Ukraynalı göçmen de yine Avrupa ülkelerine göç etti.

Bakanların görüşmesinden iki hafta sonra da 27 AB üyesi ülkenin liderleri göç ve daha fazla düzensiz göçmenin ülkelerine geri gönderilmesi konusunu görüşmek üzere Brüksel’de biraraya gelecekler.

Şu ana kadar vatandaşlarının Avrupa’ya düzensiz göçmen olarak gitmesini engellemeyen ülkeler için vize kısıtlaması uygulaması dışişleri ve ekonomi bakanlarının girişimleriyle istenen şekilde başarılı olamadı.

Bu sebeple de şu ana kadar vize kısıtlaması uygulamasına hedeflenen şekilde sadece Gambiya maruz kalan ülke oldu.

Aralarında Avusturya ve Macaristan’ın da olduğu bazı AB üyesi ülkeler özellikle çoğunluğu Müslüman ülkelerden gelen göçmenlere karşı tavırlarını yüksek sesle dile getirirken özellikle Almanya çalışan ihtiyacını karşılama açısından göçmenlere daha ılımlı yaklaşıyor.

VOA tarafından geçilen AB Ülkeleri Göçe Karşı Yeni Adıma Hazırlanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AB Ülkeleri Göçe Karşı Yeni Adıma Hazırlanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AB Ülkeleri Göçe Karşı Yeni Adıma Hazırlanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.