AB Salgınla İlgili Seyahat Yasağı Kriterlerini Belirledi

AB Salgınla İlgili Seyahat Yasağı Kriterlerini Belirledi

ABONE OL
13:49 - 13/10/2020 13:49
AB Salgınla İlgili Seyahat Yasağı Kriterlerini Belirledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa’da Corona virüsünün yeniden yayılma hızını artırmasıyla birlikte, hükümetler de ikinci dalgaya hazırlanmak için kolları sıvadı. Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, seyahat kısıtlaması kararı için ortak kurallar belirledi.

Virüsün en hızlı yayıldığı AB ülkelerinden Fransa’da, Başbakan Jean Castex, “Durum çok ciddi. Çok sert bir ikinci dalganın içindeyiz” diyerek sokağa çıkma yasağı getirilmesini tartıştıklarını duyurdu. Aşı yarışının iddialı isimlerinden Fransız Sanofi firması da Aralık ayında ikinci test sonuçları olumlu çıkarsa, üretime geçeceklerini ve tüm dünya için aşı üreteceklerini açıkladı.

AB Dışişleri Bakanları, birlik sınırları içindeki seyahat kısıtlamalarını koordine etmek ve kıtada endişe verici bir yayılma hızı sergileyen salgının neden olduğu karmaşaya son vermek için Salı günü, ortak kriterleri kabul etti. Bakanlar, Lüksemburg’daki toplantıda, AB içindeki risk alanlarını tanımlamak için ortak bir risk haritası oluşturulması kararını onayladı. Ancak, Lüksemburg dahil bazı ülkelerin çekimser kalması nedeniyle belirlenecek harita, ülkeler için bağlayıcı değil tavsiye niteliğinde olacak.

Harita için 3 kriter

Dışişleri Bakanlarının kabul ettiği metinde, Schengen sınırları içinde seyahat özgürlüğünün kısıtlanıp-kısıtlanmayacağına karar verilirken, salgın verilerine ilişkin 3 kriter göz önünde bulundurulacak.

Bunlardan birincisi, vaka sayısı olacak. 14 günlük bir süre boyunca bölgesel olarak vaka sayısı 100 bin aşarsa, bu bölgeye seyahat yasağı kararı alınabilecek. İkincisi, test sonrası çıkan pozitiflik oranı. Hükümetler, bir haftada yapılan toplam testler içindeki pozitif testlerin yüzdesine göre de karar verebilecekler. Üçüncü kriterse, her 100 bin kişi başına yapılan testlerin oranı olacak.

Bu verilere dayanarak, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), bölgesel düzeyde, birliğin tüm ülkelerinin durumuna dair haftalık bir harita yayımlayacak.

Haritada risk alanları 4 renkle belirlenecek. Yeşil, turuncu, kırmızı ve gri. Yeşil renkler hariç, diğer renkleri barındıran bölgelerden gelenlere karantina ve test uygulanabilecek. Ancak gerekli işlemleri yapan ve test yaptırarak gelen yolcular, karantinadan muaf olacaklar. Yolcular tüm Avrupa ülkelerinde geçerli olacak ortak hazırlanmış bir formu dolduracaklar.

Tavsiyeye göre, risk altında olduğu düşünülen bir bölgeden gelen yolculara karşı kısıtlayıcı önlemler almayı planlayan bir ülke, mümkünse önlemlerin yürürlüğe girmesinden 48 saat önce ilgili üye devleti bilgilendirecek. Hükümetler de halkını 24 saat önceden bilgilendirecek.

Buna göre bölge tanımları da şu şekilde olacak.

Yeşil bölge: 14 günlük enfeksiyon oranı 100 bin kişide 25’ten daha düşükse ve pozitif test oranı yüzde 4’ten azsa, hiçbir kısıtlama uygulanmayacak.

Turuncu bölge: Enfeksiyon oranı 100 bin kişide 50 kişinin altında ve test pozitiflik oranı yüzde 4 veya daha fazla ise veya hastalığa yakalanan kişi sayısı 25 ve 150 arasında ancak pozitiflik oranı yüzde 4’ün altındaysa.

Kırmızı bölge: Enfeksiyon oranı 50 kişi veya daha fazlaysa ve test pozitiflik oranı yüzde 4 veya üzeriyse yada enfeksiyon oranı 150 kişiden fazlaysa.

Gri bölge: Bu kriterleri değerlendirmek için yeterli bilgi yoksa veya gerçekleştirilen test sayısı 100 bin kişi başına 300 veya daha fazla ise.

Virüsün yayılmasının yeniden hızlandığı Avrupa’da, 6,2 milyondan fazla Corona vakası tespit edildi. Yaklaşık 240 bin kişi de yaşamını yitirdi. İspanya’nın Madrid şehrinde OHAL ilan edildi, Almanya daha sert kısıtlamalara gitti, Fransa yerel karantina ve sokağa çıkma yasağını tartışıyor.

“Çok sert bir ikinci dalga ile karşı karşıyayız”

Her gün 15 bin ila 20 bin arasında yeni vaka tespit edilen Fransa’da güvenlik tedbirleri sıkılaştırılacak. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, alınacak sert tedbirleri belirlemek için Elysee Sarayı’nda güvenlik zirvesini topladı. Macron, Çarşamba günü televizyon ekranlarına çıkarak, gece sokağa çıkma yasağı ve bazı bölgelerde yeniden karantina uygulaması da dahil pek çok yeni kararı açıklayacak.

Fransa Başbakanı Jean Castex

İktidar partisi milletvekillerine durum hakkında bilgi veren Başbakan Jean Castex, ikinci dalgaya girilip-girilmediği tartışmasına son noktayı koydu. Castex “Çok sert vuran bir ikinci dalganın içindeyiz. Bu yeni aşamayı ilk dalga gibi yönetemeyiz. Çok zorlu bir dönem, ama hayatın normal devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. Hakikaten karmaşık bir durum. Sert eleştirilecek kararları uygulamaya koymak durumundayız” diye konuştu.

Sanofi : “Aralık’ta aşı üretimine geçebiliriz”

Avrupa’da yükselen ikinci dalga korkusu nedeniyle gözler yeniden aşı çalışmalarına çevrildi. Fransız ilaç devi Sanofi’nin Genel Direktörü Ollivier Bogillot, aşıda ikinci aşama deneyleri yürüttüklerini, insan üzerinde deneme aşaması olan bu dönem sorunsuz sonuçlanırsa, Aralık ayında, 3’üncü aşamaya geçerek aynı zamanda üretime de geçmeyi planladıklarını belirtti.

Bogillot “Dünyaya yetecek kadar doz için çalışıyoruz. İkinci aşamaya geçtik. İnsan üzerindeki deneylerdeyiz. Eğer ikinci aşamanın yanıtları olumlu gelirse, Aralık ayında 3’üncü aşamaya ve hemen üretime geçeceğiz. Sanofi, 3’üncü aşamanın sonuçlarını beklemeden, zaman kazanmak için hemen üretime geçecek. 2021 yılı sonunda 1 milyar aşı hedefliyoruz” dedi.

Sanofi olarak iki ayrı tip aşı üzerinde çalıştıklarını belirten Bogillot “Birincisi bağışıklık sistemini artıran, ikincisi virüse karşı grip aşısı benzeri bir aşı. Diğerler laboratuvarlar da farklı yöntemlerle aşı çalışmalarını sürdürüyor. Bu pek çok kazananın olacağı bir yarış” diye konuştu.

Aşı olma tartışmalarına da değinen Bogillot “Pastör’ün ülkesindeyiz, aşının bulunduğu ve dünyayı iyileştirdiği bir ülkedeyiz. Bu tartışmalar gerçekten çok üzücü. Aşı pek çok hastalığı ortadan kaldırdı. Tereddüt edilmesini anlamıyorum” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen AB Salgınla İlgili Seyahat Yasağı Kriterlerini Belirledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AB Salgınla İlgili Seyahat Yasağı Kriterlerini Belirledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AB Salgınla İlgili Seyahat Yasağı Kriterlerini Belirledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.