AB Macaristan’a Para Yardımını Kesmek İçin Harekete Geçti

AB Macaristan’a Para Yardımını Kesmek İçin Harekete Geçti

ABONE OL
00:30 - 19/09/2022 00:30
AB Macaristan’a Para Yardımını Kesmek İçin Harekete Geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’ne demokrasiden uzaklaşma ve AB’den gönderilen kaynakların kötü yönetilmesini gerekçe göstererek Macaristan’a yönelik 7,5 milyar Euro tutarındaki kaynağın aktarılmasını durdurmasını tavsiye etti.

Bu tavsiye AB üye ülkelerinde kabul edilirse bir ilk yaşanacak.

Avrupa Komisyonu Avrupa Birliği’nin yasalarını öneriyor ve onlara uyulmasını sağlıyor. Komisyon açıklamasında bu adımı Avrupa Birliği’nin bütçesini korumak amacıyla birlikte Macaristan’da hukukun üstünlüğüne yönelik ilkelerin ihlal edilmesine karşılık attığını belirtti.

Avrupa Komisyonu’nun bütçeden sorumlu üyesi Johannes Hahn bunun hukukun üstünlüğünü ihlal etmek ve Avrupa Birliği kaynaklarının uygunsuz kullanımıyla ilgili olduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği’nin üye ülkelere yönelik bu tür yardımlarının amacı ekonomi ve altyapılarını Avrupa Birliği standartlarına yükseltmek.

Avrupa Birliği’ne üye ülkeler gayrı safi milli gelirlerinin yüzde 1’ini bütçeye aktarıyor. Macaristan’ın 2021-2027 bütçesinden en az 50 milyar dolar alması öngörülüyordu.

Avrupa Komisyonu’nun bu önerisinin hayata geçmesi için Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkenin nitelikli çoğunlukla buna onay vermesi gerekiyor. Yani üye ülkelerin yüzde 55’inin bunu desteklemesi gerekiyor. Bu da Avrupa Birliği nüfusunun yüzde 65’i anlamına geliyor.

Avrupa Birliği’nin bu konuda karar vermesi için 1 aylık süresi var. Ama bazı istisnai durumlarda bu süre 2 aya kadar çıkartılabiliyor.

Avrupa Komisyonu 10 yıldan fazla bir süredir Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ı demokratik kurumlara zarar vermek, medyayı kontrol altına almak ve azınlık haklarını ihlal etmekle suçluyor.

Hahn, Macaristan’ın sorunları çözebileceği açıklamasını memnuniyetle karşılarken, “düzeltici” olarak nitelediği Avrupa Komisyonu önerilerinin doğru yolda ilerlediğini belirtti.

Avrupa Birliği yeni mali yaptırım uygulamasını iki yıl önce Polonya ve Macaristan’da demokrasiye zarar verilmesine karşı kabul etmişti.

VOA tarafından geçilen AB Macaristan’a Para Yardımını Kesmek İçin Harekete Geçti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AB Macaristan’a Para Yardımını Kesmek İçin Harekete Geçti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AB Macaristan’a Para Yardımını Kesmek İçin Harekete Geçti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.