7 Ayda 259 Ton Esrar Ele Geçirildi

7 Ayda 259 Ton Esrar Ele Geçirildi

ABONE OL
19:49 - 09/08/2019 19:49
7 Ayda 259 Ton Esrar Ele Geçirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Valiliğin operasyonla ilgili açıklamasında, ”Operasyon neticesinde, 3 ayrı noktada toplam 420 bin 100 kök kenevir bitkisi, kenevir bitkilerini sulamak maksadıyla tarlaların içerisinde kurulu şekilde tespit edilen 550 metre uzunluğunda su hortumu ele geçirilmiş, kenevir bitkileri numune alınmasını müteakip diğer malzemeler ile birlikte yerinde imha edilmiştir” denildi.

Diyarbakır Valiliği’nin verilerine göre, 2019 yılının ilk yedi ayında düzenlenen 381 operasyonda, 250 ton esrara eş değer 15 milyon kök Hint keneviri ele geçirildi. Piyasaya sürülmeye hazır 9 ton esrarın da ele geçirildiği belirtilen açıklamada, “Diyarbakır ili genelinde 01 Ocak – 02 Ağustos 2019 tarihleri arasında Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü destekli icra edilen narkoterör operasyonlarında, 15 milyon 401 bin 507 kök kenevir bitkisi, 9 ton 131.942 kg esrar maddesi, 24.815 kg esrar tohumu, 46.182 metre su hortumu, 16 adet su motoru, 1 adet jeneratör ele geçirilmiştir. Ele geçirilen kenevir bitkileri ile 250 ton esrar maddesi yapılmasının önüne geçilmiş, uyuşturucu maddeyi kaynağında yok ederek milyonlarca vatandaşımızın zehirlenmesine engel olunmuştur. Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’nca icra edilen 381 Narkoterör operasyonunda, 200 şüpheli hakkında adli işlemlere başlanılmış, adli makamlara sevk edilen 31 şüpheli tutuklanarak cezaevine sevk edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

‘Ekime izin verilirse kaçakçılık da olmaz’

Uyuşturucu operasyonları sürerken, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdulsamet Ucaman, kenevir ekiminin Güneydoğu’da da serbest bırakılmasını istedi. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ucaman, ekimin serbest bırakılması halinde kaçakçılığın önüne geçileceğini savundu. Ucaman, “Yeni bir kanun çıkardılar. Bu kanuna göre bizim bölgemiz hariç Karadeniz, Akdeniz, Marmara bölgelerinde kenevir ekimi serbest bırakıldı. Gerekçesi de narkotik suçların önlenmesi. Ama baktığınızda en fazla narkotik suçlar bizim bölgemizde işleniyor. Biz de şunu savunuyoruz; bu iş bu bölgede yapılıyor. Devlet bu işin muhatabı olduğunu söylüyor, alım garantisi veriyor, bütün süreçte ‘ben de varım, sürece dahil olacağım, bu şekliyle olayın narkotik yönüne engel olacağım’ diyor. Devlet eğer narkotiğe engel olmak istiyorsa onun yapıldığı bölgede önlem almalı. Köyde bir şey kalmamış, sermaye kalmadı, alternatif ürün kalmadı, köyler boşaltıldı. Gelin bu bölgede ekimine izin verin, eğer bu bölgede izin verirseniz, devletin denetiminden geçeceği için, kaçak işler olmayacaktır. Bu bir oto kontrol de yaratacaktır. Köylüler kaçakçılık yapmak isteyenlere izin vermeyecektir. İzin vermezseniz, bunun önünü alamazsınız. Bu konu da boşu boşuna çıkarılmış olacaktır. Bu da kaçakçılık ve narkotik işlerinin olmasına engel olmayacaktır. Çünkü sahada bunun karşılığı olmayacaktır. Şu anda yakalananın 100 katı sahada var, ekilmedik yer bırakılmadı” dedi.

Türkiye’de geçen yıl çıkarılan yasayla, kenevir ekimi 19 ilde, izin alma şartıyla, serbest bırakıldı. Kenevir bitkisi, ilaç, giyim, kozmetik gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.