6 milyon çürük yapı stoku var

6 milyon çürük yapı stoku var

ABONE OL
13:31 - 19/12/2021 13:31
6 milyon çürük yapı stoku var
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de inşaat sektörünün istihdam açısından 6 milyon çürük bir yapı stoku olduğu, 15 yılda ise 1 milyon çürük yapının yok edildiği, ancak bunun yeterli olmadığı belirtildi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından inşaat sektörünün sorunlarının ele alındığı çalıştay düzenlendi.

Sektörde faaliyette bulunan ve İMKON’a bağlı 300’e yakın dernek temsilcisinin katıldığı çalıştayda Müteahhitler Odası kurulması, yurtiçi ve yurtdışı ticari dayanışma-iş birliğini geliştirme, sektörün sorun ve çözümlerine yönelik projeksiyon, İMKON’un 2022 yılı çalışma yol haritası, Ar-Ge çalışmaları ve  İMKON’un kamu yararı statüsündeki son durum konuları tartışıldı.

İMKON Genel Başkanı Tarih Tellioğlu çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’de 6 milyon çürük yapı stoku bulunduğunu belirtti. Tellioğlu şunları kaydetti.

“İnşaat sektörünün önü kesilmemesi gerekiyor. Bu çürük yapı stokunu kaldıracak olan müteahhitlerdir. Daha güvenli ve sağlıklı bir sektör olabilmemiz için müteahhitlerin tekelleşe ve kartelleşmeden kurtarılması gerekmektedir. Bu konuda Cumhurbaşkanımız ile sorunlarımızı ve beklentilerimizi bir an önce görüşmeyi bunları aktarmayı arzu etmekteyiz. Vatandaşımızın hak ettiği ölçüde gerek satın almada gerek kiralama da makul ölçülerde erişebilir şartların oluşmasını bizlerde arzu etmekteyiz.”

Sektörde yaşanan sorunları 300 bin müteahhit ile 250 alt sektör ve buna bağlı 4 milyon insanı ilgilendirdiğini vurgulayan Tellioğlu, şöyle devam etti.

‘’Çalıştay sadece daralan iş alanları değil, ülkemizin bu konuda yaşadığı büyük sorunlar ortaya çıktığı görülmüştür. Hükümetimizden fahiş fiyat ve zam artışları, döviz ve enflasyon ile kartelleşmenin önüne geçmesini bekliyoruz. Girdi maliyetlerinin üzerinde artışlar yaşanmaktadır. Hükümetimizin yeni ekonomik politikasını önemsiyoruz. Manüpilasyona izin vermemek adına ekonomiyi de düşünerek hareket eden bir sektörüz.”

Kamu da iş yapan müteahhitlerin durumunun hiçte iyi olmadığını, kamuda faaliyette bulunan müteahhitlerin batma noktasına geldiğine dikkat çeken Tahir Tellioğlu, ‘’Bir an önce kamudaki meslektaşlarımızın sorunları çözülmeli ve çözüm yolları bulunmalıdır. Arsa meselesi önemli bir meseleye dönüştü. Kat karşılığı oranlar yüzde elli seviyelerinde. Bu çok yüksek bir paydır. Sektör içinde bulunan müteahhit arkadaşlarımız bu oranları yüzde 10 düşürmesini talep ediyorum. Ülkemizde arsaların çoğu kamudadır. Buralardan yer edinilmeli’’ dedi.

Müteahhitler Odası’nın kurulmasının artık zorunlu hale geldiğini dile getiren Tellioğlu, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Müteahhitlik odasının kurulması elzemdir. Meslek odasının eksikliği nedeniyle büyük adımlar atılamamakta sektör sorunları çalıştaylarda sorunlarımızı ele alabilmekteyiz. Yasal çerçevede hak ve taleplerin edinilebilmesi için şarttır. İnşaat sektörünün istihdam açısından 6 milyon çürük bir yapı stoku var. 15 yıl da 1 milyon çürük yapı yok edildi. Yeterli değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda ki samimiyetimizi görmesini ve çabalarımızı çözüm taleplerimizi görmesini beklemekteyiz.”

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.