Maraş Katliamı Berlin Alevi Toplumu Cemevi`nde anıldı

Maraş Katliamı Berlin Alevi Toplumu Cemevi`nde anıldı

ABONE OL
22:30 - 25/12/2019 22:30
Maraş Katliamı Berlin Alevi Toplumu Cemevi`nde anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BAT-Cemevi tarafından 41. yılında Maraş Katliamı’nda katledilenleri anmak ve katliamı lanetlemek için 19-24 Aralık günleri arasında organize edilen etkinler sona erdi.

24 Aralık 2019 günü  düzenlenen anma programı ve dönemin tanıklarının katılımıyla bir panel gerçekleştirildi.

BAT-Cemevi Ana salonunda düzenlenen etkinlikte, Cemevi Başkanı Dr. Yüksel Özdemir, 2. Başkan İsmail Erol, Genel Sekreter Seyit Ali Dikmen ve Yönetim Kurulu üyeleri Pınar Özgül, Dr. phil. Asiye Atakan Şenkaya, Murteza Görer ile Onur Kurulu, Denetim Kurulu, İnanç Kurulu ve BAT Cemevi adına AABF temsilci delegeleri hazır bulundu.

Onlarca canımızın katılımının yanı sıra etkinliğe Alman Parlamentosu Eski Milletvekili Özcan Mutlu, Kuşadası Cemevi Başkanı Özgür İnce, Kuşadası Cemevi eski Başkanı Haydar Büyükdağ, Dersim Cemaati, Akdağ Köyü Derneği, Omcalılar derneği temsilcileri ve Can Dostlar Korusu şefi Müzisyen İmam Özgül katıldı.

Eray Ceylan’ın sunuculuğunu üstlendiği anma etkinliği katledilen canlarımızın anısına çerağ uyandırılması ve BAT-Cemevi İnanç Kurulu üyesi Hasan Eker tarafından gülbenk verilmesi ile başladı. Verilen Gülbenk’in ardından BAT-Cemevi Yönetim Kurulu adına Dr. phil. Asiye Atakan Şenkaya açılış konuşmasını yaptı.

Etkinliğe katılan tüm canları yönetim adına selamlayan Şenkaya ve 41 yıl önce Maraş’ta yaşanan katliama dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:

‘YÜZLEŞİLMEMİŞ BİR KATLİAM ‘

„Değerli Canlar, Aleviler olarak ağır bedeller ödedik, inancımızda intikam almak yoktur. Dünyanın neresinde olursa olsun dini, dili, ırkı ne olursa olsun kimsenin bizim yaşadığımız acıyı yaşamasını istemiyoruz. Biz Alevilere düşen 41 yıl önce katliamı kurgulayan, uygulayan ve hesap vermekten kaçan katilleri, sorumluları teşhir etmektir.  Alevilere yönelik ve hala yüzleşilmemiş bu inanç ve kimlik temelli katliam unutturulmamalıdır. İnsanların demokratik bir toplumda özgürce yaşayabilmeleri ancak böyle sağlanabilir. Acılar yok sayılarak dinmez! Bu nedenle Maraş katliamındaki kayıp mezarların yerleri gösterilmeli, Genelkurmay arşivleri açılıp incelenmeye tabi tutulup katliamla ilgili bütün detaylar ortaya çıkartılmalıdır.

‘BİR DAHA YAŞANMASIN DİYE UNUTTURMAYACAĞIZ! ‘

Maraş’ta yitirdiğimiz canlarımız, ağaçlara çivilenmiş kadınlarımız ve gençlerimiz, anne karnında hançerlenerek öldürülen doğmamış bebekler, 1978 yılında 2 yaşında olan ve hala 2 yaşında olup kaynar sulara atılmış bebeler, yakılmış evlerden gelen yangın kokusu, sokaklarda yükselen kan kokusu, kulaklarımızda hala çınlayan nefret söylemleri, kırmızı boyayla evlerin kapılarına konulan çarpı işaretleri bir daha olmasın yaşanmasın diye,

İnsanlar ölmesin, insanlık ölmesin diye unutmayacağız! Maraş’ı unutmayacağız! unutturmayacağız! “

ECEVİT EMRE ‘YE YÖNELİK SALDIRIYI KINANDI

Konuşmasının ardından Şenkaya, AABF İnanç Kurulu Sekreteri Ecevit Emre’nin 23 Aralık günü evine yönelik saldırı olduğunu hatırlatarak, şunları ifade etti: „ Sevgili Canlar dün olduğu gibi bugün de namlunun ucundayız. Katliamı andığımız bugünlerde AABF İnanç Kurulu Sekreteri Ecevit Emre’nin evine silahlı saldırı gerçekleşmiştir. Bu alçakça saldırıyı yapanlar kim ya da kimler ise BAT-Cemevi Yönetimi olarak kınıyoruz. Fail ya da faillerin bir an önce bulunup yargı önüne çıkartılmadır diyerek Pirimiz Emre’ye geçmiş olsun dileklerimizi BAT-Cemevi yönetim kurulu olarak iletiyoruz “

Şenkaya’nın konuşmasının adından ise, Hüseyin Yıldız tarafından çeşitli arşiv görüntülerinden ve medya kuruluşlarının katliam tanıkları ile gerçekleştirdiği röportajlardan hazırladığı sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Sinevizyonun gösteriminden sonra müzik dinletisi düzenlendi. Müzisyenler Şehriban Özdemir, Fevzi Ataş, Hasan Burak Bulut’un okuduğu Kurmanci ve Türkçe ağıtlar ile duygulu anlar yaşandı.

Müzik dinletisinden sonra verilen kısa bir aranın ardından panel etkinliği gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Metin Mat’ın üstlendiği panele konuşmacı olarak Yazar Ali Köylüce, ve katliam yaşandığı dönemde Avrupa’da olan ve Maraş’a giden dönemin tanıkları Ahmet Doğan, Mehmet Öngül, Haydar Küpeli katıldı.

Moderatör Metin Mat, Maraş ve yine 19 Aralık 2000 yılında yaşanan „Hayata dönüş “adı verilen cezaevleri operasyonlarında ve 28 Aralık 2011 yılında Roboski’de katledilenleri hatırlatarak ve anarak panelin açılış konuşmasını yaptı.

Mat’ın ardından sırasıyla söz alan tanıklar Ahmet Doğan, Mehmet Onglu ve Haydar Küpeli ile Yazar Ali Köylüce konuşmamalarında, Maraş’ta korkunç bir katliam planlanması yapıldığına dikkat çekerek bu katliamın planlamasının devlet ve ona bağlı derin yapılar tarafından organize edildiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından katılımcı canların duygu düşüncelerini ifade ettiği ve soru-cevap bölümünün ardından çerağ sırlaması ve katledilen canlarımızın anısına gülbenk verilerek anma son buldu.

HABER- BAT-Cemevi Basın Ofisi

Fotoğraflar: Ulaş Yunus Tosun

 

 

 

 

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.