4 Bölgede Yapılan Referandum Sonuçlandı: “Rusya’ya Katılma Kararı”

4 Bölgede Yapılan Referandum Sonuçlandı: “Rusya’ya Katılma Kararı”

ABONE OL
23:40 - 28/09/2022 23:40
4 Bölgede Yapılan Referandum Sonuçlandı: “Rusya’ya Katılma Kararı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna’da, Rusya’nın işgal ettiği 4 bölgede yapılan referandum tamamlandı.

Rus işgali altındaki Herson ve Zaporijya ile ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Luhansk’da geçen haftadan bu yana yapılan referandumdan “Rusya’ya katılma” sonucunun çıktığı iddia ediliyor.

Reuters haber ajansı, Rus yetkililerin referandumdan yüzde 87 ile yüzde 99,2 arası “Rusya’ya katılma” kararının çıktığını iddia ettiğini aktardı. Kararın, 4 Ekim’de Rus parlamentosunda değerlendirilmesi bekleniyor. Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan bu dört bölgede yaklaşık 4 milyon kişiden oy kullanmaları istendi.

Sonuçlarının ardından telegram hesabından açıklama yapan
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e en yakın isimlerden biri olan Güvenlik Konseyi Başkan Vekili Dimitri Medvedev, “Evinize, Rusya’ya hoş geldiniz!” açıklamasında bulundu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise dün akşamki video konuşmasında, “İşgal altındaki topraklarda yaşanan bu saçmalığa referandum taklidi bile denemez” dedi.

Referandumun başlamasının ardından Rus güçlerini kapı kapı ellerinde sandıklarla dolaşarak insanlara zorla oy kullandırdıkları basına yansımıştı.

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’ne Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği topraklarda yaptığı referandumları kınayan bir tasarı sunmaya hazırlandığını açıkladı.

Konsey toplantısında konuşan Thomas-Greenfield, “Rusya’nın sahte referandumu kabul edilirse, kapatamayacağımız bir pandora kutusu açılmış olacak” dedi.

İngiltere’nin BM Büyükelçi Yardımcısı James Kariuki de, “Bu koşullar altında, bir silahın namlusunun ucunda yapılan bir referandum asla özgür ya da adil olamaz” dedi.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia ise toplantıda yaptığı konuşmada, “referandumun şeffaf ve seçim normlarına uygun bir şekilde yapıldığını” savundu.

Batı, Rusya’nın Ukrayna’da daha fazla toprak ilhak etmek için gerekçe olarak kullanabileceği referandumun geçersiz olduğunu vurguluyor.

ABD, Ukrayna topraklarını ilhak etmesi halinde Rusya’ya karşı yeni bir yaptırım paketi ve Ukrayna’ya destek için 1,1 milyar dolarlık yeni bir silah yardımı paketi hazırladığını bildirdi.

Yeni silah yardımı paketinde, HIMARS fırlatıcı sistemleri, mühimmatlar, drone ve radar sistemlerinin yer alması bekleniyor.

Rusya 2014 yılında da Kırım’ı yapılan referandumla ilhak etmişti. Referandumda bölgedeki halkın yüzde 96,7’sinin bağımsızlığı desteklediği iddia edilmişti.

Ancak daha sonra Rusya İnsan Hakları Konseyi’nden sızan bir rapora göre, Kırım’da sadece yüzde 30’luk bir kesimin referandumda oy kullandığı ve bu oranın da sadece yarısının bağımsızlığı desteklediği ortaya çıkmıştı.

VOA tarafından geçilen Rus İşgali Altındaki 4 Bölgede Yapılan Referandum Sonuçlandı: “Rusya’ya Katılma Kararı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rus İşgali Altındaki 4 Bölgede Yapılan Referandum Sonuçlandı: “Rusya’ya Katılma Kararı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rus İşgali Altındaki 4 Bölgede Yapılan Referandum Sonuçlandı: “Rusya’ya Katılma Kararı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.