30 Yıldır Aranan İtalyan Mafya Babası Tutuklandı

30 Yıldır Aranan İtalyan Mafya Babası Tutuklandı

ABONE OL
23:13 - 16/01/2023 23:13
30 Yıldır Aranan İtalyan Mafya Babası Tutuklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İtalya’nın en çok aranan mafya babası Matteo Messina Denaro, polisin Sicilya’da bugün özel bir hastaneye düzenlediği baskın sonucu tutuklandı. 1993 yılından bu yana kaçak olan mafya babası Denaro, kanser tedavisi görüyordu.

Messina Denaro’nun 1992 yılında mafyayla mücadele eden savcılar Giovanni Falcone ve Paolo Borsellino’nun öldürülmesinde oynadığı rolden ötürü gıyabında verilen ömür boyu hapis cezası bulunuyor. Falcone ve Borsellino cinayetleri tüm İtalya’yı sarsmış ve Cosa Nostra olarak bilinen Sicilya mafyasına karşı operasyonları tetiklemişti.

60 yaşındaki Messina Denaro, Palermo’daki La Maddelena hastanesinden iki polis tarafından çıkarılarak siyah bir minibüse bindirildi.

Yargı kaynakları, Denaro’nun kanser tedavisi gördüğünü ve geçen yıl ameliyat olduğunu bildirdi. Kaynaklara göre Denaro daha sonra başka bir isimle bir dizi doktor randevusuna gitti.

Palermo savcısı Maurizio de Lucia, “Soruşturmada bir ipucu vardı ve bugünkü tutuklamaya uzandı” dedi.

Messina Denaro soruşturmalarının sorumlularından Yargıç Paolo Guido, Denaro’yu koruyanlardan oluşan ağın çökertilmesinin uzun yıllardır süren çalışmaların sonucuna ulaşmada kilit rol oynadığını kaydetti.

Messina Denaro’yu hastaneye götüren bir kişi de bir kaçağa yardım ve yataklık yapmak şüphesiyle olay yerinde tutuklandı.

Sosyal medyada yayılan görüntülerde yerel halkın Denaro’yu taşıyan minibüsün olay yerinden ayrıldığı sırada polisi alkışlayarak memurlarla el sıkıştığı görüldü. Denaro’nun nereye götürüldüğü açıklanmadı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de Sicilya’ya giderek polisi kutladı.

Meloni, “Savaşı kazanmadık, mafyayı mağlup etmedik ancak bu muharebeti kazanmak kilit önem taşıyordu. Bu, organize suça indirilmiş ağır bir darbedir” dedi.

Hızlı arabalar, lüks kıyafetler

Bir mafya babasının oğlu olan Messina Denaro’nun memleketi, Sicilya’nın batısındaki Trapani yakınında bulunan Castelvetrano kasabası.

Polis, geçen Eylül ayında, Denaro’nun hala Trapani civarında mafyanın işleyişiyle ilgili emirler vermeye devam ettiğini söylemişti.

Denaro, saklanmaya başlamadan önce pahalı otomobiller, lüks kıyafetler ve Rolex marka kol saatleri kullanmasıyla biliniyordu.

1993 yılında Floransa, Roma ve Milano’da 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırılarda oynadığı rol nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Denaro, iddia makamı tarafından 1990’lı yıllarda çok sayıda cinayetin tek ya da ortak sorumlusu olmakla suçlanıyordu.

Savcılar, 1993 yılında Denaro’nun 12 yaşındaki Giuseppe Di Matteo’yu, babasının mafyaya karşı kullanılacak kanıtları yetkililere vermesini engellemek amacıyla kaçırılmasını organize ettiğini söylüyor. İddia makamına göre Di Matteo iki yıl boyunca tutsak olarak saklanmış, daha sonra boğularak öldürülmüş ve cesedi asit içinde eritilmişti.

Denaro, 20’nci yüzyılda Sicilya mafyasının en güçlü babası olarak bilinen Saşvatore Riina’nın tutuklanmasından tam 30 yıl sonra tutuklanmış oldu. 2017 yılında hapishanede ölen Riina, sessizlik yeminini asla bozmamıştı.

Denaro’nun tutuklanmasının yarattığı sevince rağmen İtalya hala güçlü organize suç örgütlerini kontrol altına almakta zorlanıyor.

Uzmanlar, Cosa Nostra’nın Calabria bölgesinin mafyası ‘Ndrangheta tarafından gasp edildiğini söylüyor. ‘Ndrangheta, İtalya’nın en güçlü organize suç örgütü olarak biliniyor.

Oxford Üniversitesi’nden kriminoloji profesörü Federico Varese, “Özellikle 1990’lı yıllardan bu yana Sicilya mafyasının eskisi kadar güçlü olmadığı hissi hakim. Uyuşturucu piyasasına girmeyi başaramadılar. Bu nedenle bu alanda ‘Ndrangheta’nın yanında ikinci sınıf bir mafya örgütü sayılıyorlar” diyor.

VOA tarafından geçilen 30 Yıldır Aranan İtalyan Mafya Babası Tutuklandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 30 Yıldır Aranan İtalyan Mafya Babası Tutuklandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 30 Yıldır Aranan İtalyan Mafya Babası Tutuklandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.