*** 3 banka Ilısu’dan desteğini çekti

*** 3 banka Ilısu’dan desteğini çekti

ABONE OL
20:05 - 07/07/2009 20:05
*** 3 banka Ilısu’dan desteğini çekti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 


 

3 banka Ilısu’dan desteğini çekti

Ilısu Barajı projesi için finansman sağlayan Alman Euler Hermes Kreditversicherung, Avusturya’nın Kontrollbank ve İsviçre’nin Exportrisikoversicherung adlı bankalar projeden kredi desteğini çektiklerini açıkladılar

Bankaların ortak yaptıkları açıklamada, çevre ve tarihi dokunun korunması gibi şartların bazı iyileştirilmelere rağmen verilen süre içinde yerine getirilmediği ifade edildi.

Almanya’nın, Aralık ayında Türkiye’ye belirli şartlar yerine getirmesi için verdiği 180 günlük sürenin de dün dolduğu belirtildi.

Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, Alman Haber Ajansı’na (DPA) yaptığı açıklamada, bu kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, ”Hasankeyf’in yok edilmesini istemiyoruz. Buranın gelecek kuşaklar için kalmasını istiyoruz” diye konuştu.

BANKALARIN PROJEDEN DESTEĞİNİ ÇEKMESİNİN YANKILARI

Yeşiller Partisi Eş Başkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir, Türkiye’nin Almanya, Avusturya ve İsviçre’nin kredi vermemesi durumunda barajın yapılacağı yönünde açıklama yapmasının endişe verici olduğunu belirttiler.

Roth ve Özdemir, yaptıkları yazılı açıklamada, Almanya’nın ve diğer ülkelerinin bu projeden ayrılmalarını doğru ve geç kalınmış olarak nitelendirerek, ”Türkiye’nin, Almanya, Avusturya ve ya İsviçre kredi vermeden de barajın yapılacağı açıklaması endişe verici” şeklinde görüş belirttiler.

Alman hükümetini, Türkiye’nin bu barajın yapımı için yaptığı planları durdurması için çaba harcamasını talep eden Roth ve Özdemir, Hasankeyf ve bölgesinin baraj yerine kültür turizminin merkezi haline getirilmesi için desteğe ihtiyaç olduğunu kaydettiler.

Bu konuda en önemli adımın bu bölgenin UNESCO kültür mirası olarak kabul edilmesi olduğunu ve buna kendilerinin de destek verdikleri ifade eden Özdemir ve Roth, Alman hükümetinin Türkiye’ye büyük bir baraj yerine ekolojik alternatiflerin gelişmesi için destek vermesi gerektiğine dikkat çektiler.

Ekonomi ve İşbirliği Bakanı Heidemarie Wieczorek-Zeul de bugün başkent Berlin’de yaptığı açıklamada, baraj için finansman sağlayan bankaların desteğinin çekmesini memnunlukla karşıladığını belirterek, ”Ilısu’ya eleştirel bakışımız başından bu yana doğruydu. İnsanların, çevrenin ve kültür varlıkların korunması sağlanmıyorsa baraj için kredi sözleşmeleri bitirilmesi gerekiyor” dedi.

Zeul, Türkiye’nin şartları yerine getirmediğini ve bankaların verdiği kararın doğru olduğunu kaydetti.

(A.A) Erbil BAŞAY

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.