27’inci Türkiye-Almanya Film Festivalinin programı belli oldu

27’inci Türkiye-Almanya Film Festivalinin programı belli oldu

ABONE OL
23:48 - 20/12/2022 23:48
27’inci Türkiye-Almanya Film Festivalinin programı belli oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Festival 10 Mart 2023 tarihinde Nürnberg`de başlayacak ve Şerif Gören ile Michael Veroeven’e onur ödülü verilecek. 27. Türkiye Almanya Film Festivali 10 Mart Cuma akşamı görkemli bir gala ile açılacak.

Şerif Gören ve Michael Verhoeven‘e sinemanın kültürler arası diyaloğuna verdikleri uluslararası katkılarından dolayı Türkiye Almanya Film Festivali’nin onur ödülü veriliyor. Onur ödülleri 10 Mart tarihinde yapılacak açılış galasında takdim edilecek. Galaya Şerif Gören, Michael Verhoeven, PEN Türkiye Başkanı, yazar ve senarist Zeynep Oral, yönetmen Biket İlhan, müzisyen ve oyuncu Melike Demirağ, Almanya’dan Nürnberg Ana Belediye Başkanı Marcus König ve Belediye Başkanı Prof. Dr. Julia Lehner, ayrıca Uluslarası Film Eleştirmenleri Federasyonunu FIPRESCI Genel Sekreteri Klaus Eder katılacaklar. Açılış filmi Türkiye’den yönetmenliğini Şerif Gören’in yaptığı ve başrolde Türkan Şoray’ın oynadığı ‘On Kadın’ filmi.

AÇIKLAMA YAPTILAR

Festival Başkanı Adil Kaya ve yönetmeni Ayten Akyıldız yaptıkları açıklamada 27. Türkiye Almanya Film Festivali’nin iki ülkenin çok önemli yönetmenlerinden Şerif Gören ve Michael Verhoeven’e onur ödülü vermekten kendisinin de onur duyduğunu bildirdi. ‘Yaptıkları filmlerle, her zaman yaşadıkları toplumların gerçeklerine ayna tutmayı başarmış ve zamanın ruhunu en usta şekilde yansıtan bu iki uluslararası büyük sinema ustasını festivalimizde onur ödülü sahibi olarak ağırlamaktan çok büyük mutluluk duyuyoruz. Her iki yönetmen de filmleriyle kendi ülkelerindeki durumları sosyopolitik eleştirel ve sanatsal bir gözle beyazperdeye taşıyarak ülkelerindeki toplumsal gelişmeye fevkalade katkılarda bulunmuşlardır. Tabii ki kaliteli bir film program, yarışmalar, güncel filmler, Şerif Gören ve Michael Verhoeven‘den seçkiler, sanatçı söyleşileriyle ve müzik akşamlarıyla iki ülkeyi buluşturan çok güzel bir festival olacak.

GERÇEKCİLİĞİ VE SAHİCİLİĞİ ÖN PLANDA TUTTULAR 

Şerif Gören ve Michael Verhoeven Şerif Gören – Onur Ödülü 2023 Gerçekçiliği ve sahiciliği ön planda tutan bir sinema dili geliştiren Şerif Gören Türkiye sinemasının en üst düzeyde geliştirilmesini isterken sendika kuruculuğundan film yönetmenliğine, senaristlikten yapımcılığa, oyuncu seçiminden film müziği yönetmenliğine kadar sinema sektörünün birçok değişik alanlarında üreten ve yaratan bir sinema sanatı ustasıdır. Gören bütün Dünya sinemalarında yeni nesil sinemacılarını derinden etkileyen YOL gibi Türkiye Sineması‘nın mihenk taşlarını oluşturan sinema filmleri yönetmiş, birçok filmin filmlerin üretilmesini sağlamış, Türkiye sinemasını ve kültürünü evrensel bir dille Dünya sinemasında tanıtmıştır. YOL filmiyle Dünya’nın en önemli film festivali Cannes’da Türkiye Sineması‘na ilk Altın Palmiye ödülünü getirmiştir. Uzun yıllar Yılmaz Güney’le birlikte çalışmış, en yakın yol arkadaşı, sırdaşı olan Şerif Gören toplumsal sorunların beyaz perdede anlatılma gerekliliğini çok önceden sezebilen bir sanatçıdır.

Toplam 50’den fazla filmin yönetmenliğini yapan ve Almanya ile özel bir bağ kuran Gören» Almanya Acı Vatan« filmini 1979’da Almanya’da çekerek bu ülkede yaşayan Türkiyelilerin yaşamına ve geleceğine çok erkenden dikkat çekmiş ve konuşulmasını sağlamış, 1988’de bir yıl Almanya‘da kalarak da »Patates Soğan« ve »Kırmızı Yeşil« adlı belgesel filmlerin yanı sıra »Polizei« adlı filmini çekmiştir. Dönemin Türkiye Sineması‘nın en önde gelen oyuncularıyla çalışmış, aynı zamanda sinemaya sürekli yeni oyuncular kazandırmış, sinema sektöründe kariyer yapmalarını sağlamıştır. 27. Türkiye Almanya Film Festivali Onur Ödülü kültürler arası diyaloğa evrensel sinema sanatıyla çok önemli katkılarda bulunan sinema ustası Şerif Gören’e verilmektedir. Sinema sektörünün Türkiye’de hakkaniyetli bir şekilde gelişmesi için sektörün ilk film set işçileri ve yevmiyeli oyuncuları sendikasını kurmuştur.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.