21 ŞUBAT DÜNYA ANADİLİ GÜNÜNDE TÜRKÇE DERSİNE KATILIM ÇAĞRISI

21 ŞUBAT DÜNYA ANADİLİ GÜNÜNDE TÜRKÇE DERSİNE KATILIM ÇAĞRISI

ABONE OL
12:15 - 21/02/2022 12:15
21 ŞUBAT DÜNYA ANADİLİ GÜNÜNDE TÜRKÇE DERSİNE KATILIM ÇAĞRISI
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kuzey Ren Vestfalya -Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV- NRW) başkanı Dr. Aysun Aydemir, velilere çağrıda bulunarak çocukları mutlaka Türkçe dersine kaydettirmelerini istedi.

Almanya’daki Türk öğretmen ve veli dernekleri, başkonsoloslar ve  eğitim ataşeleri 21 Şubat Dünya Anadili Günü için düzenlenen toplantılarda anadilimiz Türkçenin önemine ve zenginliğine dikkat çektiler.

Türkçe dersine kayıtların 30 Mart tarihine kadar yapıldığına dikkat çeken  dernek temsilcileri ve yetkililer, yurttaşlarımıza çağrıda bulunarak dilimizi ve kültürümüzü yaşatmak için çocuklarını mutlaka Türkçe dersine kayıt ettirmelerini istedi.

Kuzey Ren Vestfalya-Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV-NRW) başkanı Dr. Aysun Aydemir taleplerini şöyle sıraladı:

■ “Anadili dersi genellikle öğleden sonraya bırakıldığı ve verilen notlar sınıf geçmeyi etkilemediği için bu derse katılım azalmaktadır.

■ Anadili dersi normal ders programı içinde yer almalı, haftada 5 saat (en az 3 saat) verilmelidir. Verilen not sınıf geçmeyi etkilemeli, başka bir yabancı dilin notunun yerini tutmalıdır.

■ Anadili dersine kayıtlar okul başlangıcında bir kez yapılmalı ve okul bitinceye kadar geçerli olmalıdır. Anadili dersi açılabilmesi için ilkokullarda 10, ilkokuldan sonraki dönemde 15 öğrenci yeterli olmalıdır.
■ Türk çocuklarının Türkçe dersine katılımı 6. sınıfa kadar zorunlu olmalıdır. Türkçe dersi 6. sınıftan itibaren ikinci veya üçüncü seçmeli yabancı dil dersleri arasında yer almalıdır.”

Eğitimci- Yazar Bahattin Gemici ana babalara yaptığı çağrıda şu görüşlere yer verdi:

    “Günümüz toplumunun çok dilli insanlara gereksinimi vardır. Anadilini iyi bilen çocuklar Almancayı da iyi öğrenirler. Çocuk, anadili ile ailesine, akrabalarına ve yurduna bağlanır. Anadilini iyi öğrenemeyen çocuklar ileride asimile olmaktan kurtulamazlar.

Çocuğumuzun gittiği okullarda Türkçe dersi yoksa, velilerimiz imza toplayarak yetkililere ve derneklerimize başvurmalıdır. Yurtdışındaki tüm sivil toplum kuruluşları anadilimiz Türkçeyi yaşatmak için güçbirliği yapmalıdır.”

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.