2022 FUTBOL DÜNYA KUPASININ ARDINDAN

ABONE OL
06:47 - 19/12/2022 06:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bildiği üzere 2022 FIFA Dünya Kupas için 2 Aralık 2010’da organizasyona talip beş ülke arasında oylama yapılarak belirlendi, sonucunda da FIFA ev sahibi ülkenin  Katar olduğunu açıkladı ve bu turnuvadaki maçların, 5 farklı şehirde ve 8 farklı stadyumda oynanacağını kararlaştırıldı. Oylama İsviçre’nin Zürih şehrinde, 2010 yılının Aralık ayında yapıldı. Oylamayı 4. tur sonunda Katar kazanarak ev sahipliği yapmayı elde etti. Bu dünya şampiyonasını yapmaya talip olan ülkeler; Katar, ABD, Güney Kore, Japonya ve Avusturalya aday olmuşlardı. Yapılan ilk tur oylamada; Önce Avusturalya ardından 2. Turda Japonya, 3. Turda’da Güney Kore elendi ve son tura Katar ile ABD kaldı ve son tur oylamada Katar 14 oy alarak 8 oy alan ABD eliyerek finali gögüsledi.

Katar Futbol Federasyonu tarafından organize edilen bu turnuva,öncelikle! Arap ve Müslüman olan bir ülkede düzenlenen ilk Dünya Kupası olarak tarihe geçerken, Orta Doğuda ilk ve (Güney Kore ile Japonya’nın ev sahipliği yaptığı 2002’deki FIFA Dünya Kupası’ndan sonra) Asya kıtasında yapılan ikinci Dünya Kupası olma özelliğinide taşıdı.

Bu turnuvanın bir diğer farkı ise, 32 millî takımın yer aldığı son Dünya Kupası olmasıdır; çünkü 2026’daki organizasyondan itibaren takım sayısının 48’e çıkarılması kararlaştırılmıştı. Bir başka konu ise; Katar’da yaz aylarındaki yoğun sıcaklık nedeniyle bu Dünya Kupasının ilk kez Kasım ayının sonundan Aralık ayının ortasına kadar gerçekleştirilmiş olmasıdır. Bu da, Mayıs, Haziran veya Temmuz aylarında yapılmayan ve Kuzey yarım kürede sonbahar ve kış aylarında düzenlenen ilk turnuva olma özelliğini taşıdı.

Organizasyon yaklaşık 29 günlük, yani diğerlerinden biraz daha kısa bir zaman diliminde oynanacağıda başka bir ayrıntı olarak tarihe geçti. Turnuva nedeniyle Avrupa başta olmak üzere dünyada devam eden futbol liglerine 1 ay kadar ara verilmiş olması! Sanırım bu durum  favori olan bazı ülkelerin evlerine çok erken gitmelerine neden oldu.

Katarda yapılan bu dünya şampiyonasında ortaya konan Ödül miktarı dudak uçuklatacak gibiydi; FIFA tarafından dağıtılacakolan bu ödüller, 2022 yılının Nisan ayında açıklanmıştı, buna göre Turnuvaya katılmaya hak kazanan her takım ön hazırlık aşamasında en az 1,5 milyon dolar ödül alacaktı. Turnuva tamamlandığında ise kazanacakları ödül is en az 9 milyon dolar olarak belirlenmiştir. Bu düzenlemeyle birlikte toplam dağıtılacak para ödülü, 2018 FIFA Dünya Kupası’nda dağıtılandan 40 milyon dolardan daha fazla olarak toplamda 440 milyon dolar olacağı belirtildi.

Taa başından beri 2022 Dünya şampiyonasının Katar gibi bir ülkede organize edilmesine ilişkin gerek FIFA ve gerekse ona destek veren ülkeler tahmin edilenin üstünde eleştiri alsada, her şeye rağmen sürprizlerle dolu bir şampiyonanın sonuna geldik! Bir defa hemen başında belirtmekte yarar görmekteyim; Katarın elle tutulacak bir futbol takımı yok, ülkenin nüfusu gözler önünde ve milyonlarca para harcanarak yapılan bu stadların sonu Güney Afrikadaki stadların ugradığı sondan dah kötü olacak sanırım. Hele stadt inşaatı esnasında hayatını kaybeden köle işçiler cabası!!!

Bu ülkeye bu şampiyonanın niçin verildiğini? Sormuyorum siz değerli okuyucularım daha sağlıklı açıklarsınız diye sizlere bırakıyorum! Etik değerler mi yoksa karanlık ilişkilerle dolu ekonomik çıkarlarmı agır bastı? İnsanın aklı donuyor ve daha farklı bir şey düşünemiyorsunuz. Bu şampiyonanın tarihinin futbol sezonlarının ilk yarısının tam ortasında kesilip yapılmasıda ayrı bir gerabet olsa gerek, elenip giden futbol devi ülkeler arkalarına bakmadan çekip gittiler, ancak sürpriz yapan Fas ve Hırvatistan 3.lük maçı için sahaya çıktı ve Hırvatistan maçı 2-1 alarak Dünya 3.cüsü oldu, ardından bir gün sonrada finali oynamak üzere Arjantin ile Fransa şampiyonanın son maçında belkide son yıllarda oynanan en git gelli maçını oynadı. Normal süresi 2-2 biten maçın uzatma süresinde gol düellosu ile devam etti ve maç 3-3 biterek penaltılara kaldı, penaltılar sonucunda Arjantin 17. Dünya kupasını evine 3.cü kez götürmüş oldu. Arjantim futbol ulusal takımını buradan kutluyorum.

Saygılarımla

Prof. Dr. Seyhan HASIRCI

 

18.Aralık 2022 Almanya

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.