2022 17. FIFA DÜNYA KUPASI VE KATAR

ABONE OL
11:15 - 17/12/2022 11:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ev sahibi ülke olarak Katar’ın seçilmesi; çok büyük tartışmalara neden oldu. Bir dizi grup ve medya kuruluşları, Katar’ın ev sahipliği yapmaya uygunluğu konusundaki endişelerini dile getirirken, özellikle Katar’da eşcinselliğin yasadışı olması, işçilerin çalışma koşulları ve LGBT topluluğu hayranlarının hakları ile ilgili daha bir çok endişeler dile getirildi. Ayrıca FIFA yetkilileri, yolsuzluk ve Katar’ın Dünya Kupası’nı satın almasına izin vermesi iddialarıyla suçlanmaları, ülkedeki iklim koşulları eleştirilerin hedefi oldu.

Tüm bunların dışında işçi haklarına ilişkin; İngiliz The Guardian günlük gazetesinin 2013 yılında yaptığı bir araştırmada Stadların inşaasında birçok işçiye yiyecek ve su verilmediğini iddia etmesiyle, göçmen işçilerin hakları konusu da dikkat çekti. İşçilerin kimlik belgelerinin ellerinden alındığı ve ödemelerinin zamanında veya hiç yapılmadığı, bu yüzden işçilerin fiilen köleler halinde çalıştırıldıkları öne sürüldü. Yine The Guardian, turnuvanın yapılacağı zamana kadar, 2 milyon güçlü göçmen işçi arasından 4000’e yakın işçinin gevşek güvenlik ve diğer nedenlerden dolayı ölebileceğini ortaya attı. Bu iddialar, 2010’dan beri 522 Nepalli işçinin ve 700’den fazla Hint‘li işçinin öldüğü gerçeğine dayanıyordu. Dünya Kupası’nın Katar’da yapılacak olmasından dolayı ülkede inşaat sektörü son derece canlanmıştır?

Çalışmak amacıyla ülkeye getirilen göçmen işçilerin çoğunun iş sözleşmelerinin kafala sistemine göre yapıldığı bilinmektedir. Bu sisteme göre çalışmak için bir şirket ile anlaşma yapan bir işçi, kendisini ülkeye getiren şirketten başka bir işletmede çalışamamaktadır. Ayrıca, göçmen işçinin pasaportuna el konulduğundan ülkeyi terk etmesi de yine onu getiren şirketin inisiyatifine bırakılmıştı. Ülkedeki iklim koşulları da eleştirilerin hedefi oldu. Bu nedenle klimalı stadyumların yapımı planlandı ve turnuvanın tarihi için yaz dışı olasılıklar gündeme geldi. Bu da organizasyonun Kasım – Aralık aylarında gerçekleştirilmesine neden oldu. Mayıs 2014’te, dönemin FIFA başkanı Sepp Blatter, Dünya Kupası’nın Katar’a verilmesinin oradaki aşırı sıcak nedeniyle bir “hata” olduğunu belirtti.

Öte yandan Blatter, Afrika ve Asya konfederasyonlarından olan delegelere hitaben, yolsuzluk iddialarının ve sponsorlardan gelenler de dahil olmak üzere bazı eleştirilerin “ırkçılık ve ayrımcılıkla bağlantılı” olduğunu söyledi. 2022 FIFA Dünya Kupası’nda oynamaya hak kazanan 32 ülkenin 24’ü, 2018’deki bir önceki turnuvada mücadele etti. Ev sahibi Katar, FIFA Dünya Kupası’na tarihinde ilk kez katılma hakkı elde etti.

Hollanda, Ekvador, Gana, ABD ve Kamerun takımları, 2018’deki turnuvasına katılamamışlardı 2022 de bu organizasyona geri döndüler. Kanada, 36 yıl sonra turnuvaya katılma hakkı elde etti; önceki tek katılımları 1986’da gerçekleşmişti. Galler ise, 64 yıl sonra yeniden turnuvaya katılma hakkı kazandı; daha önceki tek katılımları 1958 yılında idi. (Bu, daha önce bir Avrupa ülkesi için turnuvadan uzak kalma rekoru olarak tarihe geçti). Dört kez kupayı kazanan ve son Avrupa şampiyonu olan İtalya, tarihinde ilk kez üst üste ikinci bir Dünya Kupası’na katılmayı başaramadı, Kuzey Makedonya’ya maçın son dakikalarında 1-0 kaybederek bu şampiyonaya katılamadı. İtalya, turnuvaya katılamayan FIFA Dünya Sıralaması en yüksek (6. sırada) takım oldu.

İtalya; 1978’de Çekoslovakya, 1994’te Danimarka ve 2006’da Yunanistan’ın ardından, bir önceki Avrupa Şampiyonası’nı kazanıp sonraki Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanamayan dördüncü takım ünvanını aldı. Bir önceki Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Rusya, Ukrayna’yı işgali nedeniyle turnuvadan diskalifiye edildi. Güney Amerika’nın güçlü ekiplerinden Şili, üst üste ikinci kez turnuvaya katılamadı. Afrika takımı Nijerya, Afrika Futbol Konfederasyonu’nun final play-off turunda, deplasmanda Gana’ya mağlup oldu ve en son 2014’teki turnuvada boy gösteren Gana, 8 yıl sonra turnuvaya katılmaya hak kazandı. 2018’deki Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanan Mısır, Panama, Kolombiya, Peru, İzlanda ve İsveç takımları ise 2022 turnuvasına katılmaya hak kazanamadı. Gana, organizasyona katılmaya hak kazanan ülkeler arasında FIFA Dünya Sıralaması en düşük (61. sırada) takım oldu. Katar, bugüne kadar FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan en küçük ülke ünvanını aldı. Alana göre bir sonraki en küçük ülke, Katar’ın üç katından daha büyük olan ve bunun yerine yalnızca 16 takımın katıldığı 1954 Dünya Kupası’nın ev sahibi İsviçre’dir. Katar aynı zamanda, ilk iki Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Uruguay ve İtalya hariç, daha önce bir turnuvaya katılmamış olmasına rağmen FIFA Dünya Kupası ev sahipliği alan ikinci ülke oldu. Turnuvada kullanılan sekiz stadyumdan altısı, başkent Doha’da bulunmaktadır ve bu durum turnuvayı 1930’dan beri stadyumların çoğu tek bir şehirde olan ilk Dünya Kupası yapmıştır.

Alkollü içecekler Katar’da normalde açık alanda alkol tüketimi herkese yasak olmasına rağmen, turnuva boyunca Katar’a gelen tüm taraftarlara taraftar alanlarında alkollü içeceklerin serbest olacağı, ülkenin 2022 Dünya Kupası adaylığının genel müdürü Hassan Abdullah Al Thawadi tarafından açıklandı.

Futbolun ilahi gücümü, Katarın parasımı! Bilinmez ama artık Spor, son yıllarda çok kirli ellerde, çok kirli bir biçimde uygulanıyor olması, hele hele kimin şampiyon olacağı aklı başında olan bir kişinin hiçmi hiç umurunda değil ve doğrusuda bu. Böylesi çirkinliklerin olduğu bir turnuvayı izlemek artık insanın içinden gelmediğini siz değerli okurlarımla paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

Saygılarımla

Prof. Dr. Seyhan Hasırcı

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.