*** 2. “Türk Çevre Günü” düzenlendi

*** 2. “Türk Çevre Günü” düzenlendi

ABONE OL
00:02 - 16/06/2019 00:02
*** 2. “Türk Çevre Günü” düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

 

2. "Türk Çevre Günü" düzenlendi

Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi’nin eşbaşkanlığına aday olan Avrupa Parlamentosu milletvekili Cem Özdemir, Türkiye’deki Ilısu barajının inşasına karşı çıktı


Özdemir, Alman ”Bund” ve ”Yeşil Çember” adlı çevre örgütleriyle Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) tarafından Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen ‘2. "Türk Çevre Günü”ne katıldı.
Özdemir burada yaptığı konuşmada, çevre konusunun herkesi ilgilendirdiğini ve sınır tanımayan bir konu olduğunu belirterek, Türkiye’deki çevre örgütlerinin Hasankeyf’te kurulması planlanan Ilısu barajının yapılmaması için harcadığı çabaları takdir ettiğini söyledi.
Hasankeyf’te ortaya çıkartılan antik kalıntılar sayesinde bölgenin turizmle geçinebileceği görüşünü dile getiren Özdemir, ”Hasankeyf’teki baraj inşallah kurulmaz” diye konuştu.


"DEVLETİN EKSİKLİKLERİ VAR"


Türkiye’de çevre konusunda hala büyük eksikliklerin olduğunu, zehirli unsurlar içeren yiyecek maddelerinin bile satıldığını iddia eden Özdemir, devletin çevre konusunda daha yapması gereken çok iş bulunduğunu, ancak bu konuda tüketicilere de önemli görevler düştüğünü kaydetti.
Özdemir, partisinin Sosyal Demokrat Parti’yle (SPD) daha önce oluşturduğu hükümet döneminde bir yasa değişikliğiyle vatandaşların istedikleri elektrik şirketini seçmelerine imkan verdiklerini de hatırlatarak, bu sayede vatandaşların nükleer ya da kömürle çalışan santraller tarafından üretilen elektriği kullanmak zorunda kalmadıklarını, bunun da piyasadaki tercihi etkilediğini söyledi.
Çevreye küçüklüğünden beri önem verdiğini, bu konuda annesini de çok kızdırdığını ve plastik torba kullandırtmadığını anlatan Özdemir, ayrıca, çevre gününü destekleyen ve RBB adlı yayın kuruluşunun aldığı karar doğrultusunda yıl sonunda kapatılacak olan ”Multikulti” radyosunun kurtarılması için son ana kadar çaba harcayacağını sözlerine ekledi.

"ÇEVRE SİYASİ SINIR TANIMIYOR"

Çevre gününe katılan Berlin Konsolosu Ayşe Selcan Şanlı ise Türk toplumunun günümüzde Avrupa ülkelerindeki kadar büyük bir çevre bilincine ulaştığını belirterek, bu bilincin gelişmesiyle birlikte global çevre sorunlarına çözüm bulma arayışlarının da arttığını ifade etti.
Şanlı, çevrenin siyasi sınır tanımadığını, bunun da çevre sorunlarının global alanda çözülmesi çabalarını beraberinde getirdiğini kaydederek, kamuoyunda çevre bilincinin yaratılmasında kamu ve özel kuruluşlardan çok sivil toplum örgütlerinin katkı sağladıklarına dikkati çekti.

 
cevregunber-b.jpg

 

"ÇEVRE BİLİNCİN GELİŞMESİ LAZİM"

Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı ve TBB Genel Sekreteri olan Kenan Kolat da Türk toplumunun çevre konusunu genelde çöplerin ayrıştırılması konusunda ele aldığını, çöplerin oluşumu konusunda da daha büyük bir bilincin gelişmesi gerektiğini, bu konuda tüm Türk ve Alman çevre örgütleriyle işbirliği yapacaklarını söyledi.
Bund Berlin Genel Sekreteri Tilmann Heuser ve Yeşil Çember Çevre Grubu Sözcüsü Gülcan Nitsch’in konuşmalarından sonra Çevre Günü çerçevesinde Adana Çukurova Üniversitesi’nden Nuriye Say ”Büyük şehirlerde hava ve sis kirliliği”, Berlin’de doktorluk yapan İsmail Tuncay ”Günlük yaşamımızdaki zehirli maddeler”, Berlinli alternatif tıp uzmanı Şaduman Karaca ”Alternatif tıbbın tedavi yöntemlerinden örnekler ve beslenme” konulu sunuşlar yaptı. 2. "Türk Çevre Günü”ne Berlin eyalet meclisi üyeleri Dilek Kolat ve Canan Bayram da katıldı. (AA)

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.