*** 2. Alevi Çalıştayı tamamlandı

*** 2. Alevi Çalıştayı tamamlandı

ABONE OL
20:38 - 09/07/2009 20:38
*** 2. Alevi Çalıştayı tamamlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

2. Alevi Çalıştayı tamamlandı

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevilerin toplumsal ve siyasi taleplerinin Türk hukuk mevzuatında bir dizi önemli değişikliği gerekli kıldığını söyledi

Çelik, 2. Alevi Çalıştayı’nın kapanışında yaptığı konuşmada, Aleviliğin tanımlanması çabası içinde olmadıklarını, ”kendisini Alevi olarak gören ve tanımlayan vatandaşların dile getirdikleri sorunları nasıl çözüme kavuşturabiliriz?” konusu üzerinde yoğunlaştıklarını söyledi. 


Laiklik, insan hakları ve demokrasi konusundaki tecrübeler ve bu yönde atılan adımlar dikkate alındığında, Alevi toplumunun sorunlarının çözümünün zor olmadığını gördüklerini dile getiren Çelik, dini inançların özelliklerinden birinin de toplumun birlik, beraberlik ve dayanışma hislerini beslemesi olduğunu belirtti.

Çoğu zaman böyle olmasına rağmen, topluma hakim olan ön yargı ve bilgi kirliliği nedeniyle istenmeyen bazı durumlar da yaşandığını kaydeden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Bir devletin, bir toplumun asıl gücü, farklılıkları çatışma değil, zenginlik kaynağı olarak görmesi ve bunu vatandaşlarına yansıtmasıdır. Yaptığımız Alevi çalıştayları, uzun bir tarihe ve toplumsal nedenlere dayalı sorunların çözümü için tek başına yeterli değildir. Ancak sorunların çözümü için gereken özgür ve demokratik güven ortamını geliştirmesi açısından oldukça önemlidir.”


Bastırılmış kimlikler, toplumsal yapıyı olumsuz etkilemekte ve uzlaşma kültürünün gelişmesine engel olmaktadır. Herkesin kimliğini rahatça söyleyebileceği, toplumsal sorunların aşılabileceği ortamı hazırlamak, siyasetin sorumluluk alanındadır."

"Alevilerin toplumsal ve siyasi talepleri hukuk mevzuatımızda bir dizi önemli değişikliği gerekli kılmaktadır. Ancak yasal düzenlemeleri beklemeksizin idari tasarruflarla çözüme kavuşacak sorunların olduğu da aşikardır" diyen Çelik, bunların gerçekleşmesinin siyasi iradenin yanında toplumsal desteği de zorunlu kıldığını kaydetti.

(A.A)  

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.