1915 KÖR BIÇAK

ABONE OL
23:04 - 27/05/2022 23:04
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yıl 1915…

Acıların tarihi…

Kim yaşadı bu acıları?

Türkü, Kürdü, Ermeni’si kısaca tüm Anadolu yaşadı bu acıları. Anadolu tarih boyunca acılarla yoğruldu adeta.

25.04.2021 yılında bu köşede,, Emperyalizmin 23 Nisan’ı Yok Sayma Girişimi’’ başlıklı yazımda şöyle yazdım: ,, Esasen 1915 olaylarıyla Türk, Kürt, Ermeni halklarının ölümlerine sebep olan emperyalist ülkelerin ta kendileridir, asıl suçlu onlardır, yaşanan tüm acıların baş sorumlusu onlardır.

Buna rağmen gerçek tarihi bilgileri yok saymakta onların marifeti olsa gerek.

Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı başlattığı dönemde İngilizler 1915 olaylarının üstüne ısrarla giderler. Mustafa Kemal herhangi bir yaşanmışlığın üstü örtülmesine asla taraftar değildir, bilakis olanca açıklığıyla, varsa da belgesi eğer, üstüne gider. İngilizler bu araştırmadan istediği bir sonuç çıkaramaz.‘‘

1915 olaylarının Çepni Kasabası’nda yaşanmışlıkları romanlaştırarak yazmaya devam ediyor Çepni’nin değerli yazarları. Mehmet Güler’in, Taş Üşümesi’’ romanından sonra Erhan Pınarbaşı’nın,1915 KÖR BIÇAK’’ adlı romanı yayınlandı. Romanda geçen olaylar ve kişiler gerçek yaşamdan, görgü tanıklarının anlatılarından esinlenerek yazılmış. Erhan Pınarbaşı romanda adı geçen yer adlarını da gerçek adlarının korunması titizliğini göstermiş, iyi de etmiş. Yöresel yemek isimleri, deyimler, anadilin öz sözcüklerinin kullanımı yerli yerinde kullanılmış ve sevgili Erhan Pınarbaşı, kaybolma tehlikesini anlamış korumaya almış. Taa uzaklardan binlerce yıldır süzülüp gelen değerli öz Türkçe sözcüklerin küllenip yok olmasına kıyamamış; ,, ocağı odlatmış’’…(…Köyün okumuşlarından Mahmut Ağa gezinirken, başka bir köşede jandarma ocağı odlamakla meşguldü. Sayfa 170)

1915 Kör Bıçak romanının sade ve olayların sürükleyici olması okuma isteğini fevkalade artırıyor. Ben romanı okurken daha ziyade tarihsel ve toplumsal açıdan bakarak okudum. Gerçek olaylardan esinlenerek yazılmış bir romanın toplumsal yaşanmışlık yönü yazılı tarihi oluşturmada çok önemli rol oynar.

Çepni’de o dönemde ağırlıklı nüfus Türk ve Ermeni toplumundan oluşmakta. 1915 olaylarına gelene kadar farklı etnik kökenden toplumların bir arada nasıl yaşadıklarını iyi analiz etmek ve olayların insanlarda nelerin değişebildiğini görebilmek açısından ve gelecekte barış ve kardeşlik içinde ortak yaşamı paylaşabilmenin yolunu bulmakta fayda sağlar.

Yukarıda adı geçen köşe yazımda şunları da yazdım: Türk, Kürt, Ermeni tüm halklarda gerçek aydınların dayanışma göstermesi gerekiyor. İnisiyatif emperyalistlerin elinde olursa, halklar arasında ancak düşmanlık yaratır.

Son söz: 1915 olayları soykırım değildir, soykırım söylemi emperyalist suçluların suçu başkalarına yıkma girişimidir.’’

1915 KÖR BIÇAK adlı roman tarihi bir olayı anlatmakta, bir döneme ışık tutmaktadır. Okuyan olayları tarihsel açıdan objektif değerlendirebilme fırsatını yakalayacaktır.

Zekeriye Uçar

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.