19 MAYIS 1919 GÜNEŞİN DOĞUŞU

ABONE OL
22:47 - 19/05/2021 22:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

19 Mayıs 1919’un 102.yılı kutlu olsun.

Uluslaşamamış, ümmetleştirilmiş, bireyleri kul sayılan bir toplum. Sultan kendi canını kurtarmanın peşinde, memleket parçalanmış sömürgeciler toprakları paylaşıyor.

Osmanlı’nın son dönemlerinde kurulan İttihat ve Terakki örgütüne Mustafa Kemal girer, çok sürmez ayrılır, örgütte ülkenin geleceğini göremez, Osmanlı’yı kurtarıp tekrar Sultan’a teslim etmeyi ister İttihat ve Terakki.

Ve beklenen an gelir…

,,1919 yılında, Mayıs’ın 19’uncu günü Samsun’a çıktım. Ülkenin genel durumu ve görünüşü şöyleydi: Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu grup, I. Dünya Savaşı’nda yenilmiş. Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes anlaşması imzalamış. Büyük Savaş’ın uzun yıllar boyunca millet, yorgun ve fakir bir halde. Milleti ve memleketi I. Dünya Savaşı’na sürükleyenler, kendi hayatlarını kurtarmanın derdine düşerek memleketten kaçmışlar. Saltanat ve hilafet makamında oturan Vahdettin soysuzlaşmış, şahsını ve yalnızca tahtını koruyabileceğini düşündüğü alçakça tedbirler araştırmakta.’’ NUTUK-Mustafa Kemal ATATÜRK

Değerli okurlar, ülkenin vaziyeti bu. (Aradan yüz yıl geçti, bugün iktidara sahip olanlar soysuz vatan hainlerine itibar-ı iade derdinde.)

Bu şartlar altında Mayıs’ın 19’unda Samsun’da bir güneş doğuyor.

Anadolu’da kurtuluşu düşünen Cemiyetler kuruluyor ama doğrusu öngörüsü zayıf, geleceğin ne olacağını kestiremiyor, güçlü irade oluşturamıyorlar.

Mustafa Kemal Cemiyetleri örgütler, eyleme geçirir. Kurtuluş savaşı sırasında Mustafa Kemal yakınındaki birkaç arkadaşıyla savaş sonrası düşüncelerini açıklar ama hiç kimse Mustafa Kemal’in inandıklarını hayal bile edemez. İşin can alıcı yanı da burada; Mustafa Kemal’i bu noktada bölmek isterler. Kurtuluşu gerçekleştiren Mustafa Kemal asker bir kahramandır. Sonrasını kabul etmeyenler vardır; ta o zamandan günümüzün iktidarlarına kadar uzanırlar. Kurtuluşun sonrası aydınlanma devrimleridir, hazmedemeyenler vardır.

Bir ulus yaşayacaksa, çağdaş olacaksa kendi tarihini kendi yazmalıdır. Kurtuluş Savaşı sonrasını devrimlerle taçlandıracak Mustafa Kemal; ancak böyle bir ulus yaşayabilir, kendi tarihine yön verir, insanlığa katkı sağlar.

Kemalist Devrimler, kurtuluştan kuruluşa geçen sürecin anlamıdır. Bunu sadece Mustafa Kemal düşünmüş, arkadaşlarını inandırmış ve gerçekleştirmiştir.

Aydınlanmanın özünü laik devrim oluşturur. Bir insan ilericiliği, çağdaşlığı düşünüyorsa, istiyorsa, yadsınamayacak realite laikliktir ve Mustafa Kemal bunu devrimle sağlamıştır, buna karşı çıkmak en basit tabirle gericiliktir.

Aydınlanma devrimleri diye adlandırdığımız Kemalizm, bir doktrin değildir. Mustafa Kemal daha yaşarken düşüncelerinin doktrinleştirilmesi tehlikesine karşı uyarıda bulunmuştur. Aklın ve bilimin yoluna inananlar düşüncelerini tabulaştırmadan ve dogmatikleştirmeden özenle sakınmalıdır; Kemalist düşünce de aklın ve bilimin yoludur, dogmatikleştirilemez.

19 Mayıs Anadolu’da doğmuş bir güneştir, kutlu olsun.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.