1500 yıllık İncil Etnografya Müzesi’de

1500 yıllık İncil Etnografya Müzesi’de

ABONE OL
01:30 - 16/06/2019 01:30
1500 yıllık İncil Etnografya Müzesi’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

1500 yıllık İncil Etnografya Müzesi’de


Adli makamlara 2003 yılında ulaştırılan ve 3-4 hafta önce Etnoğrafya Müzesi’ne teslim edilen el yazması İncil’in kültürel varlık olarak görülüp müze envanterine kaydedildiği, tarihi incilin incelenmesine ilişkin çalışmaların sürdüğü belirtildi

Bazı basın organlarında ”bin 500 yıllık paha biçilemez bir eser olduğu ve Vatikan tarafından inceleme talebinde bulunulduğu” iddia edilen el yazması İncil, Etnografya Müzesi’ne alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Suç Eşya Emanet Müdürlüğünün yazısı üzerine teslim alınan İncil ile ilgili envanter çalışmalarına başlandı.

İncil ile ilgili detayların inceleme sonucunda ortaya çıkabileceği, basında yer alan iddialara ilişkin herhangi bir bilginin de Ankara Etnografya Müzesi Müdürlüğüne ulaşmadığı bildirildi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanı Zülküf Yılmaz, Etnografya Müzesi’nde yer alan el yazması İncil’in bulunduğu yerde gazetecilerin sorularını yanıtladı. İncil’in 2003 yılında adli makamlara intikal ettiğini, orada uzun süre bekledikten sonra 3-4 hafta kadar önce savcılık talimatıyla eserin Etnografya Müzesi’ne intikal ettiğini belirten Yılmaz, ”Bu tür olaylar zaman zaman bütün müzelerimizde yaşanan olaylardır. Bu İncil’in yaşı ve diliyle ilgili belli bir seviyeye kadar arkadaşlarımız bilgi edinmiş durumdalar ama akademik ve kurumsal uzmanlarca ciddi bir araştırma yapıldıktan sonra daha sağlıklı bir bilgi edinilebilecektir” dedi.

Bir gazetecinin ”Bazı basın organlarında İncil’in ‘Barnabas İncili’ olduğuna yönelik iddiaların yer aldığını” anımsatması üzerine Yılmaz, ”Barnabas İncili olduğuna yönelik bilgileri biz de basında gördük. İnşallah öyledir” karşılığını verdi.

”İncil’in onarıma ihtiyacı olup olmadığı” yönündeki sorusuna ise Yılmaz, ”Zaten İncil şu anda teşhirde değil. Basın iltifat gösterdiği için rahatça gösterebilmek açısından geçici olarak yazma eserlerin bulunduğu bölüme konuldu. Diğer bütün eserler gibi gerekli bilimsel araştırması yapıldıktan ve hukuki boyutu da tamamlandıktan sonra gerekli bakım, onarım ve restorasyona tabi tutulacak. Bütün bunlar yapıldıktan sonra sergilenmesi gerçekleştirilebilecektir” diye yanıtladı.

Yılmaz, ”İncil’in değerinin ve yaşının nasıl tespit edileceği” sorusu üzerine incelemelerin henüz başında olduklarını, ilk yapılan tespitlere göre eski tarihli olduğu izlenimi verdiğini belirtti. Yılmaz, ”Ancak tabii bu uzaktan bir gözlem. Esas olan konunun uzmanlarının incelemeleri ve laboratuvarda yapılacak incelemelerin ardından bu da yeterli olmazsa yurt içi ve dışından, inşallah o kadar uzamaz ama, iyice ikna oluncaya kadar gerekli her türlü araştırmayı yaparız” dedi.

incil-ank-c.jpg

Bir başka gazetecinin ”İncil’in bulunduğu yer asıl Antalya’da değil mi? Bu şekilde ele geçirildiği öne sürülüyordu” şeklindeki sözleri üzerine, Savcılık’tan gelen yazıda kimden ve ne şekilde ele geçirildiği yönünde bir bilgi bulunmadığını, ancak bu konuda resmi yazışmaların başlatıldığını, bu konunun da araştırıldığını bildirdi.

”Süryanice yazıldığı yönünde bilgiler intikal etmiş durumda”

İncil’in dilinin Aramice olup olmadığının sorulması üzerine de Yılmaz, ”Aramice olduğu söylenmekte yine konunun uzmanları bize daha sağlıklı bilgi vereceklerdir. Süryanice alfabesiyle yazıldığı yönündeki bilgiler bize intikal etmiş durumda” yanıtını verdi.

”Eserin paha biçilemez olduğu yönündeki iddialar hatırlatarak, ”güvenliğinin ne şekilde sağlanabileceğinin” sorulması üzerine de Yılmaz, müzedeki bütün eserlerin ayrı ayrı paha biçilemez eserler olduğunu söyledi. Yılmaz, ”Bunun da o değerde bir eser olduğu tespit edilirse Türkiye’nin en güvenilir müzelerinden birisi Ankara Etnografya Müzesi’dir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Müze uzmanlarının bir ön inceleme yapacaklarını, daha sonra İncil’in bu alandaki esas uzmanların incelemesine tabi tutulacağını kaydeden Yılmaz, deriden, yazı karakterine kadar çok yönlü bir çalışmanın yapılacağını, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Laboratuvarında da bazı tahlillerin yapılabileceğini söyledi. Yılmaz, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, ODTÜ gibi bu alanda çalışan kuruluşlarla da gündeme geldikçe her türlü bilgi alışverişleri bulunduğu için bu eser konusunda aynı yöntemin izleneceğini ifade etti.

Zülküf Yılmaz, el yazması İncil’in incelenmesi konusunda Süryani Vakfı ile iletişime geçilip geçilemeyeceğine ilişkin soru üzerine de konuyla ilgili her türlü kuruluş ve vakıfla iletişime geçilebileceğini kaydetti.

  Yılmaz, ”İncil’in buraya gelişi biraz gecikmemiş mi, adliyenin raflarında 9 yıl kadar kalmış bu kadar değerli bir eser” demesi üzerine, ”Adli olaylar belki bazı bilgi ve belgelere ulaşmakta zaman ihtiyacı duymuş olabilirler, onlar adına bir şey söylemek zor. Ama çok da unutulmuş gibi algılamıyorum olayı” dedi.

Yılmaz, Vatikan’dan İncil ile ilgili bir başvurunun gelip gelmediğinin sorulması üzerine de ”Başvuru yapıldığını biz de basından öğreniyoruz. Belki yapılmıştır, bize intikal etmemiş olabilir. O nedenle tam bilemiyorum” karşılığını verdi.

Türkiye’de İncil’i inceleyecek ölçüde Aramice bilen uzmanın olup olmadığı yönündeki soruya da Yılmaz, ”Aramice en eski dillerden biri. Bilebildiğim kadarıyla küçük bir köy nispetinde Şam’da konuşanlar var. Araştırılırsa çok sınırlı sayıda çıkacaktır Aramice konuşan, bilen, anlayan…” yanıtını verdi.

incil-ank-b.jpg

ha-ber.com 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.