1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI

ABONE OL
15:49 - 01/05/2022 15:49
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

“İşçi Bayramı” sendikalar için, emekçiler için çok özel bir gündür.

Bugünün tarihsel olarak önemli bir geçmişi vardır:

“”””1 Mayıs 1886’da ABD’nin çeşitli şehirlerinde yaklaşık 400.000 işçi sokaklara döküldü ve sekiz saatlik işgünü talep etti.

Takip eden günlerde şiddetli çatışmalar çıktı: polis birkaç kişiyi vurdu.

1.000 işçi protesto için Chicago’daki Haymarket’te toplandı ve bir patlama ve silah sesi yedi polis memurunu öldürdü ve dört protestocu olduğuna inanılıyordu.

Birinci Uluslararası İşçi Sendikası zaten 1864’te Londra’da kurulmuştu, ancak on iki yıl sonra fikir ayrılıkları nedeniyle tekrar feshedildi.

Sonunda, 1889’da, dünyanın her yerinden sosyalist sendikalar ve partiler, ikinci Uluslararası İşçi Kongresi için Paris’te bir araya geldi.

Burada, 1 Mayıs 1890’da dünya çapında bir gösteri için Amerikan İşçi Federasyonu’nun planlarına katılmaya karar verildi.

Böylece 1 Mayıs, dünya çapındaki işçiler için merkezi bir eylem günü ve resmi tatil olarak kurumsallaştırıldı.

Almanya’da Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SDAP, daha sonra SPD) Ekim 1889’da 1 Mayıs’ı işçi hareketinin günü olarak kutlamaya karar verdi.

Genel grev çağrısı yapmamasına rağmen, 1 Mayıs 1890’da Almanya’da yaklaşık 100.000 kişi protesto için işini bıraktı. İşverenler, diğer şeylerin yanı sıra işten çıkarmalarla yanıt verdi.

Takip eden dönemde, 1 Mayıs işçi hareketi için bir tatil olarak kabul edildi, ancak 1919’da sadece bir kez resmi tatil olarak kutlandı.

Weimar Cumhuriyeti’nde işçi hareketi bölünmüştü: “SPD 1 Mayıs’ı tatil olarak kutlamak isterken, Komünist Parti (KPD) günün mücadeleci doğasını vurguladı.”

1929’da, küresel ekonomik gerileme nedeniyle işsiz sayısı ilk kez üç milyonun üzerine çıktı.

Gösteri yasağına rağmen, KPD Berlin’de 1 Mayıs gösterileri düzenledi ve bu gösteriler 30’dan fazla ölü, yüzlerce yaralı ve çok sayıda tutuklamayla şiddetli ayaklanmalara yol açtı.

İşte o gün Kanlı Mayıs olarak tarihe geçti.

Yıl 1933 olduğunda Nasyonal Sosyalistler tarafından ele geçirilen işçi hareketi  1Mayıs’ı “Ulusal İşçi Bayramı” yaptılar, propagandaları için kullandılar ve aynı zamanda sendikaları da parçaladılar.

2 Mayıs 1933’te Sturmabteilung (SA) üyeleri sendika binalarını, işçi bankalarını ve sendika gazetelerinin yazıhanelerini işgal etti.

Birçok üst düzey yetkili zulüm gördü, toplama kamplarında ve hapishanelerde hapsedildi ve öldürüldü.

Yeni kurulan Alman İşçi Cephesi’ne (DAF) işverenlerin ve çalışanların tek tip üyeliği, “sınıf mücadelesi fikri”ni Nasyonal Sosyalist “halk ve performans topluluğu” idealiyle değiştirmeyi amaçlıyordu.

İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra, 1 Mayıs 1946, Müttefik Kontrol Konseyi tarafından resmi tatil olarak onaylandı .

Uzun bir süre boyunca, 1 Mayıs’ta Sovyet işgal bölgesinde ve daha sonra GDR’de devlet destekli askeri geçit törenleri düzenlendi.

Vatandaşlar katılmak zorunda kaldı.

Federal Cumhuriyet’te her şeyden önce Sendikalar bu günü değişen çalışma ve barış politikası öncelikleriyle kitlesel mitingler için kullandılar.

Ancak çevre hareketi veya öğrenci hareketi gibi yeni toplumsal hareketlerle klasik işçi hareketini uzlaştırmanın giderek zorlaştığı ortaya çıktı.

1980’lerde, radikalleşmiş özerk bir sahne tarafından öncelikle Berlin ve Hamburg’da şiddetli 1 Mayıs gösterileri düzenlendi.

1 Mayıs 1990’da Doğu ve Batı Alman sendikaları ilk kez ortak gösteri çağrısında bulundu.”””””

…………………………

1 Mayıs, işçi hareketinin başarılarını kutlamak için birçok ülkede resmi tatildir.

Bugün gelişmiş ülkelerde kazanılmış bir hak olarak 8 saatlik bir işgünü var.

Sendikalar tüm işçiler için asgari ücret ve iyi çalışma koşulları için kampanyalar  yürütüyor.

1 Mayıs, birçok ülkede işçilerin taleplerini meydanlarda ve sokaklarda protesto ettiği bir bayramdır.

İşçi Bayramı hepimiz için, emekçiler için, işçiler, işsizler, öğrenciler ve okul çocukları için sömürü ve baskıya karşı bir direniş günüdür ve öyle kalacaktır.

1 Mayıs tüm dünyada “İşçi Bayramı” olarak kabul ediliyor.

Bu tatilin kökeni, sekiz saatlik iş gününün getirilmesi için 1886’da ilk kez seferber olan Amerikan işçi hareketine kadar uzanır.

O andan itibaren bu tarih, işçi partilerinin ve sendikaların kitlesel gösteriler ve iş bırakmalarla taleplerine dikkat çektikleri ritüelleşmiş bir protesto gününe dönüştü.

1 Mayıs İşçi Bayramı’nda işçilerin talepleri, örneğin düzenli çalışma saatleri, sağlık sigortası, sürekli ücretler veya tatiller gibi genel talepler siyasi gösterilerin odak noktasıdır.

İşçiler 1 Mayıs’ta geleneksel gösterilerle “adil ücret” taleplerine ve “güvenli iş sözleşmeleri”ne, “örgütlenme haklarına” ek olarak daha birçok önemli talepleri temsil ediyorlar:

  • Sosyal devlet ve sosyal haklar, çalışma ve kendini geliştirme hakları tam olarak uygulansın istiyoruz.
  • İyi eğitim ve çalışma koşulları, uygun bir dizi ileri eğitim ve herkes için güvenli işler istiyoruz.
  • Adil ücret, adil gelir: Makul asgari ücretler talep ediyoruz.
  • Aile yaşamı ile işçilerin çalışma koşullarını uzlaştırmak için daha iyi koşulların olmasını istiyoruz.
  • Tam da bu nedenlerden dolayı tüm halkın bu istemleri desteklemesini bekliyoruz.
  • Seçimleri yaklaşırken, dayanışma ve adalete dayalı bir ülke için de çağrıda bulunuyoruz.

Birçok ülkede olduğu gibi Almanya’da geçmiş dönemlerde işçi hareketlerini zayıflatmak, sendikal gücü parçalamak için çeşitli girişimler olmuştu. (AfD, NPD…)

Son yıllarda Avrupa’da yükselen ırkçı sağcı örgütlenmeler ve hareketlere karşı çok daha dikkatli ve uyanık olmak gerekmektedir.

Sendikalar, çalışma dünyasındaki dijital ve ekolojik değişim hakkındaki tartışmalara daha fazla odaklanıyor.

Alman Sendikalar Birliği DGB’ye göre bu, çalışanların katılımıyla sosyal, ekolojik ve demokratik bir şekilde tasarlanmalıdır.

Son gelişmeler, Rusya’nın çıkardığı Ukrayna savaşı çok büyük endişeleri de beraberinde getirdi.

Dünyada işçi hareketleri her zaman barıştan yana olmuştur.

Sendikalar ve tüm işçi hareketler SAVAŞA HAYIR demeğe devam etmeli ve hükümetleri BARIŞTAN YANA politikalar üretmeye çağırmalıdır.

1 Mayıs günü halkın bir Bahar Bayramı kutlaması yapması geleneği de vardır.

Baharın gelişi ile canlanan doğa tüm insanlara yeni umutlar, canlılık ve heyecanlar getirecektir.

İnsanlar refah toplumunun gelişmesini, huzurlu ve güvenceli bir yaşam, adil ve geçinebilecek bir çalışma dünyası, günün koşullarına uygun düzeyde emeklilik hakları ve ücretleri bekliyor.

İşçi hareketleri ile topluma duyurulmak istenilen talepler ülkede daha hakça ve eşitlikçi bir yaşamın olmasını, sömürünün ve horlanmanın son bulmasını da isteyen insanların sesidir ve bu sesleniş herkesi dayanışmaya çağırır.

On milyonlarca çalışanın, emekçinin, içinin çalışma ve yaşam koşulları düzeltildiğinde tüm toplum daha da çağdaş ve uygar olacaktır.

Barışçı, huzurlu ve geçim sıkıntısı yaşanmayan, adil bir iş-emek-çalışma dünyası herkesin yararına olacaktır.

Siz de tüm bu düşüncelere, taleplere, isteklere gönlünüzü açın ve destekleyin.

Güzel bir dünyada hakça hep birlikte olmak için…

Öğretmen Gönen ÇIBIKCI, 01 Mayıs 2022

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.