TAKVİMLER

ABONE OL
18:59 - 01/10/2020 18:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ayların ve günlerin adlarının nereden kaynaklandıklarını merak eder dururken, aşağı yukarı 45 yıldır okuru olmaktan gurur duyduğum Cumhuriyet’in saygın yazarı Özgen Acar’ın konuyla ilgili bir yazısını okudum. Bilginin kaynağını sordum kendilerine. Bana bilgisayarın bilgi sunar sayfalarını işaret ettiler, sağ olsunlar!

Bu yazımda sunduğum bilgilerin tamamını, ayrıntılarıyla, bilgi sunar sayfalarında bulabilirsiniz.

Takvimler; genel olarak, Astronomik, Çin, Gregoryen, Hicrî, Hicrî Şemsî ve ISO (International Standard Organisation) takvimi adlarıyla kullanılıyorlar.

Bilinen ve özel olarak kullanılan takvimlerse şunlardırlar:

Akan, Asur, Aztek, Babil, Bahâ’î, Bengal, Berberî, Bikram Samwat, Budist, Birminya, Bizans, Cava, Düzenlenmiş Jülyen Takvimi, Ermeni, Etiyopya, Fransız Cumhuriyetçi, Germanik, Helenik, Hindistan, Hindu, İbo, İnka, İran Hicrî Şemsî, İrlanda, İsveç, Japon, Juche, Jülyen, Kelt, Kıpti, Kore, Kürt, Litvanya, Malayalam, Maya, Mısır, Minguo, Nanakshahi, Nepal Sambat, Pawukon, Pentecontad, Rapa Nui, Roman, Sovyet, Tamil, Tayland, Tibet, Vietnam, Xhosa, Yahudi ve Yoruba

Takvimlerin Rünik ve Mesoamerican tipleri ve Azizler Takvimi, Doğu Ortodoks Liturjik Takvimi, Liturjik Yıl Takvimi türlerinin olduğu da verilen bilgiler arasındadırlar.

Darian ve Discordian Takvimleriyse sık kullanılmayan takvimler olarak bilinmektedirler.

Bizim bugün kullandığımız takvim, Gregoryen Takvimdir.

Bir adı da Miladî Takvim olan bu takvim; Papa XIII. Gregory’nin Jülyen Takvimi yerine yaptırdığı takvimdir. Bu takvim 0 (sıfır) ı başlangıç yılı sayan, dünyanın güneş çevresinde bir dönüşünü 365 gün ve 6 saatte tamamladığını kabul eden takvimdir. En yaygın olarak kullanılan takvimdir. Yanlışlık yapma oranı, yılda, 10,8 saniyedir. Bu yönüyle de en güvenilir ve en duygusal takvimdir.

Yukarıda sıraladığımız takvimler arasında bizi ilgilendiren bir diğer takvim de Hicrî Takvimdir. Bu takvime Müslüman Takvimi ya da İslamî Takvim de denir.

Bu takvime göre bir yılda 354 – 355 gün ve 12 Kamerî ay vardır.

Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye göçtüğü 622 yılını başlangıç olarak, ayın dünyanın çevresinde dönmesini esas olarak alır. Hicrî Şemsî ve Hicrî Kamerî olarak iki türü vardır.

Gregoryen Takvim ve Hicrî Takvim arasında yıldaki on günlük fark nedeniyle özel günler hareketlidirler. Bu hareketlilik, aşağı yukarı, 33 yılda 1 yıl bir değişimin nedenidir.

Gregoryen Takvim, 4 Ekim 1582 den bu yana kullanılan bir takvimdir.

Türkiye; 26 Aralık 1925 tarihinde onaylanan, “Takvimde Mebdeinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun” adlı yasayla, 1 Ocak 1926 gününden bu yana bu takvimi kullanmaktadır.

Bu yasa gereği, yılbaşı 1 Ocak’tır. Gün; 24 saattir.12 saat gündüz, 12 saat gecedir.

1 Ocak 1926 günü, Hicrî Takvimin 1342 yılıyla aynı tarihtir. 1926 dan 1342 yi çıkarırsanız 584 yıllık bir fark çıkar karşınıza. Hicrî Takvim yılına bu fark eklendiğinizde Miladî Takvim yılını bulursunuz.

Hicrî Takvimdeki ay adlarını bir hafta önceki yazımızda bulacaksınız.

Sunduğumuz bilgiler merakınızı biraz giderirlerse mutluluk duyarız.

Yaptığımız bilgiçlik taslamak olarak algılanmazsa daha da çok mutlu oluruz.

İyi bir hafta dileğiyle…

Hasan Arslan
Türkçe Öğretmeni

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.