Bochum’da Haymatlos Kitabı tanıtıldı

Bochum’da Haymatlos Kitabı tanıtıldı

ABONE OL
01:31 - 16/06/2019 01:31
Bochum’da Haymatlos Kitabı tanıtıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Bochum’da Haymatlos Kitabı tanıtıldı

”Berlin-İstanbul Yeni Memleketten Anılar” sergisi etkinlikleri çerçevesinde, Bochum Protestan Kilisesi, Albert-Schmidt-Haus ve IFAK e.V. tarafından 23.2.2012 akşamı, Albert-Schmidt-Haus’ta, ortaklaşa düzenlenen okuma akşamında Alman ve Türk davetlilere yakın tarihe ışık tutan ”Haymatlos-Dünya Bizim Vatanımız” adlı kitabın tanıtımı yapıldı.

Yazar Kemal Yalçın tarafından uzun uğraşlar ve araştırmalar sonucu oluşturulan Haymatlos, 2011 yılı Haziran ayında, İstanbul’da, İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlandı. Kitap, 1933-1945 döneminde, Nazi rejiminden kaçarak Türkiye’ye sığınmış mülteci Almanların, bilim insanlarının, müzisyenlerin, mimarların, politikacıların, doktorların ve aydınların yaşam öykülerini anlatmaktadır.

bochum-hayma-tan-b.jpg

II. Dünya Savaşı’ndan kaçan 700 kadar Alman bilim adamı ve aydını, 1944-1945 yıllarında 18 ay süresince Yozgat, Çorum ve Kırşehir’e yerleştirilmişti. O zamanlar Anadolu’nun yoksul ve küçük şehirlerine alışmakta zorlanan bu bilim adamaları, yine de Türkiye’yi sığınacak bir liman olarak görmüşlerdir. Nazi rejiminden kaçarak Türkiye’ye sığınan 1000 kadar Alman bilim insanından bir kısmı 1933 yılında Türkiye’nin ilk üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’nin kurulmasında görev almışlardı. Ayrıca mülteci Alman bilim insanları, mimaride, tıpta, hukukta, eğitimde, müzikte, sanat ve kültür hayatında çok büyük katkılarda bulundular. Örneğin, Prof. Dr. Clemens Holzmeister, Ankara’yı Ankara yapan baş mimar olarak başta TBMM, Çankaya Köşkü, Genel Kurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı binaları olmak üzere birçok eser bırakmıştır.

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra kendinin de ”Haymatlos” bırakıldığına değinen yazar Kemal Yalçın, Almanya’nın kendisini bağrına bastığını özellikle vurguladı. Yazar, vatansızlık duygusunu yaşayan birisi olarak kitabının her cümlesini kendi akıl, mantık ve gönül süzgecinden geçirdiğini ifade etti. Yazar kitabını araştırmalara dayandırarak hazırlarken, Çorum, Yozgat ve Kırşehir’de incelemelerde bulunmuştur. Kemal Yalçın, Haymatlos’lardan hayatta kalan Cornelius Bischoff’u, 2009 yılında Hamburg’da bulmuştur. Cornelius Bischoff, elindeki tüm bilgi ve belgeleri Yalçın’a vererek, Haymatlos kitabının meydana gelmesinde büyük katkıda bulunmuştur.

bochum-hayma-tan-c.jpg

Ayrıca, Haymatlos -evsiz kalan- Almanlar, 66 yıl sonra, Çorum’da, 9 Temmuz 2011 günü yapılan okuma ve imza günü ile anıldılar. Almanya adına, Ankara Büyükelçisi Maslahatgüzarı Prof. Dr. Hektor Pascal’ın katıldığı davette, Pascal, Federal Almanya adına Türkiye’ye ve Çorum halkına teşekkür etti. Yazar Kemal Yalçın ile birlikte Çorum’a giden Bischoff’a, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü tarafından ”Fahri Hemşerilik Unvanı” verildi.

bochum-hayma-tan-e.jpg

Kemal Yalçın, konuşmasında kitabını 1933 sonrasında Türkiye’de yaşamış Haymatlos Almanlara, mülteci Alman bilim insanlarına ve onlara kucak açmış olan Çorum, Yozgat ve Kırşehir’in ”asil ruhlu, yardım sever insanlarına sunduğunu” söyleyerek kitabında emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

bochum-hayma-tan-d.jpg

ha-ber.com / Ahmet Fehmi Birinci / Bochum 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.