16 YIL BOR MADENİ SAT, BİR YILDA FAİZE VER!

ABONE OL
18:00 - 01/10/2020 18:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

16 YIL BOR MADENİ SAT, BİR YILDA FAİZE VER!

2017 yılında Bor madeni ihracatından 823 milyon dolar gelir elde edildi.

1 Milyar dolara soya fasulyesi ithal ettik, yaklaşık 2 milyar dolarlıkta pamuk ithalatı yapıldı.

Daha net anlatalım, fasulye kendini nimetten saymalı bu durumda. Yurtdışına sattığımız bor madeni, yurt dışından aldığımız soya fasulyesini bile karşılayamaz.

2017 senesinde dünya bor ihtiyacının %57 sini biz karşıladık.  2017 yılında tüm dünyada yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bor madeni ihtiyacı olmuş.

Fakat 2017’de sadece Çin’in toplam soya fasulyesi ithalatı 39 milyar doları buldu.

Biz bor madenini ileri teknoloji ile işleyip sataymışız filan diye anlatanlar duyarsanız hiç itibar etmeyin. Sizde o teknoloji olsa zaten Akdeniz doğalgaz ve petrol yataklarını yabancıya kaptırmaz kendi malınızı çıkartıp satarsınız.

Arada çıkıp Akdeniz’e arama gemisi indirdik diyen eski ve taze enerji bakanına da sorun bakalım, aramayı mı bilmiyorlar yoksa gemi mi görmemişler daha önce. Akdeniz’de son 15 yılda kuyu açıldı da biz mi duymadık yoksa!

Şimdi gelelim bir başka bakış açısına.

2018 yılında Hazine yaklaşık 100 milyar TL borç ve 60 milyar TL faiz ödeyecekse   ve siz bu ortamda yaklaşık 4 milyar TL bile etmeyen bor ihracatınızı gündeme getirecekseniz ayıptır artık.

15 sene Memleketi yönetenler “Bütçe açığımız 2018 yılında yaklaşık 66 milyar lira olacak” diye açıklama yapsa da bana göre bu rakam 80 milyara yaklaşacak bu sene.

16 senelik bor ihracatımız, bir yıllık borç faizine yetmiyor. Peki siz bu yılın borç faizini öderken 15 senede biriken 1 trilyon dolar faiz için ne satacaksınız?

Başka bir taraftan bakarsak ,43 sene bor satarsak, bu seneki 160 milyar borç ödemesini gerçekleştiririz dişimizi sıkarsak. Peki 42 senede biriken yaklaşık 8 trilyon dolar borcu kim ödeyecek.

Neyse asabım bozuldu şimdi borunu da camını da demeden yazıyı bitirelim.

Hadi iyi bayramlar!

Ender Özerdem

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.